Fašírovaná pečeně s kapustou
Suroviny:
1 kapusta o hmotnosti cca 500 g
750 g mletého vepřového masa ( ½ bůček, ½ plec)
250 g mletého vařeného uzeného masa
1 žloutek
1 vejce
2 na másle usmažená vejce
2 rohlíky
strouhanku na zahuštění
mletý pepř
sůl
1 bílek na potření
sádlo na vymazání pekáče
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vodou. Ve slané vodě uvaříme kapustu, necháme ji na sítu okapat a pak ji společně s namočenými rohlíky umeleme. Přidáme oba druhy mletého vepřového masa, žloutek a syrové vejce a také vejce usmažená. Osolíme, opeříme a důkladně promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.
Z této hmoty vytvoříme dvě šišky, které vložíme do sádlem vymazaného pekáče a jejich povrch potřeme bílkem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 50 minut.
Mírně prochladlou pečeni nakrájíme a podáváme. Dobře však chutná i studená.
Příloha: brambory v různých úpravách, saláty, pečivo, čerstvá i nakládaná zelenina
Celková doba přípravy: cca 2 hodiny
2 ks
Kdybyste si přečetli název pokrmu sekaná pečeně, vyzní to velice fádně. Ale taková fašírovaná pečeně, to je něco jiného. Ve své podstatě jde ale o jedno a to samé. Tento předpis je velice starý a věřím, že až ho vyzkoušíte, budete řadit „fašírku“, jak se tomuto pokrmu také říkalo, do svého jídelníčku často.