Fašírovaná pečeně s kapustou

05.07.2019 22:08

Suroviny:

1 kapusta o hmotnosti cca 500 g

750 g mletého vepřového masa ( ½ bůček, ½ plec)

250 g mletého vařeného uzeného masa

1 žloutek

1 vejce

2 na másle usmažená vejce

2 rohlíky

strouhanku na zahuštění

mletý pepř

sůl

1 bílek na potření

sádlo na vymazání pekáče

 

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vodou. Ve slané vodě uvaříme kapustu, necháme ji na sítu okapat a pak ji společně s namočenými rohlíky umeleme. Přidáme oba druhy mletého vepřového masa, žloutek a syrové vejce a také vejce usmažená. Osolíme, opeříme a důkladně promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.

Z této hmoty vytvoříme dvě šišky, které vložíme do sádlem vymazaného pekáče a jejich povrch potřeme bílkem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 50 minut.

Mírně prochladlou pečeni nakrájíme a podáváme. Dobře však chutná i studená.

 

Příloha: brambory v různých úpravách, saláty, pečivo, čerstvá i nakládaná zelenina

 

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny

2 ks

 

Kdybyste si přečetli název pokrmu sekaná pečeně, vyzní to velice fádně. Ale taková fašírovaná pečeně, to je něco jiného. Ve své podstatě jde ale o jedno a to samé. Tento předpis je velice starý a věřím, že až ho vyzkoušíte, budete řadit „fašírku“, jak se tomuto pokrmu také říkalo, do svého jídelníčku často.