Dušonky

18.10.2019 09:19

Suroviny:

10 větších syrových brambor

250 g slaniny nebo uzeného masa

1 nožička pikantní klobásy

2 středně velké mrkve

2 cibule

¼ menší zelné hlávky

½ pórku

sůl, mletý pepř, sladká i pálivá mletá paprika

petrželka

 

Postup:

Nejdříve oloupeme syrové brambory, mrkev a cibuli, vše opláchneme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Z hlávky zelí odstraníme poškozené listy a nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka. Takto připravenou mrkev, zelí, pórek a cibuli dohromady promícháme.

Dno vyšší nádoby pokryjeme plátky slaniny. Na ni rozložíme nakrájené brambory, které osolíme, opeříme a posypeme sladkou i pálivou mletou paprikou. Kořeníme podle chuti, ale rozumně, protože budeme kořenit každou vrstvu! Na plátky brambor dáme vrstvu zeleninové směsi, mírně osolíme a na zeleninu dáme na kolečka nakrájenou klobásu, na kousky nakrájenou slaninu nebo uzené maso. Takto střídavě prokládáme vrstvy brambor a zeleniny, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvou tvoří brambory.  Nádobu přiklopíme poklicí a v dobře vyhřáté troubě pečeme 50 minut při 200°C. Po této době pokrm lehce „nadýcháme“ vidličkou a bez pokličky necháme ještě

10 minut v troubě tzv. dojít.

Podáváme se saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.

 

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny

6 – 8 porcí

 

Velmi vhodný pokrm pro tyto podzimní dny. Zelí je křehké, mrkev šťavnatá, brambory jsou dobyté. Příjemná kombinace s uzeným masem a pikantní klobásou, to je skvělá skladba „dušonek“, pokrmu, který vychází z polské kuchyně.