Dušená pohanka s mletým masem a s dušenou zeleninou

12.06.2020 09:57

Suroviny:

250 g pohanky

1 cibule

1 lžíce sádla

500 g mletého masa (vepřové, hovězí, drůbeží,..)

1 pórek

250 g žampiónů nebo hrst sušených hub

500 g zeleninové směsi (fazolky, květák, kapusta, hrášek,…) možno použít

          i zeleninu mraženou

1 PL másla

1 lžičku tymiánu

1 bobkový list

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Očištěnou zeleninu nakrájíme na úhledné kousky a povaříme ji v osolené vodě cca 5 minut (čas se řídí podle druhu použité zeleniny). Poloměkkou zeleninu vyjmeme a necháme okapat. Vývar nevyléváme, použijeme ho na podlití.

Pohanku nasypeme do cedníku, prolijeme nejprve horkou a potom studenou vodou a necháme okapat.  Na rozpáleném sádle orestujeme nakrájenou cibuli spolu s mletým masem. Osolíme, opepříme a dusíme cca 10 minut. Pak přidáme na kolečka nakrájený pórek, na plátky nakrájené žampióny nebo sušené houby, předem namočené a vymačkané a vypranou a okapanou pohanku. Osolíme, přidáme bobkový list, tymián, zalijeme zeleninovým vývarem  a pod poklicí dusíme do měkka cca 25 minut. Než pohanka změkne, připravíme si zeleninu. Tu podusíme na rozpuštěném másle, lehce osolíme a více nekořeníme. Použijeme-li zeleninu mraženou tak tu nemusíme předem vařit.

Každou porci pohanky s masem doplníme dušenou zeleninou, jak je patrno z fotografie.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 – 6 porcí

V případě tohoto receptu platí, že zdravé může být i velice chutné. Pohanku bychom do svého jídelníčku měli zařazovat často.