Dort „Na golfu“
Suroviny:
250 g čerstvého špenátu
4 vejce
220 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
200 ml kvalitního rostlinného oleje
100 g loupaných mletých mandlí
1 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička strouhané pomerančové kůry
špetka soli
Na krém:
250 g mascarpone
250 g měkkého tvarohu
200 ml tekuté šlehačky
200 ml ušlehané šlehačky
3 – 5 lžic moučkového cukru (podle chuti)
1 vanilkový cukr
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Špenát přebereme, omyjeme a necháme důkladně oschnout. Potom ho rozmixujeme na jemnou kaši. Lépe se pracuje, když ke špenátu posupně přiléváme několik lžic z odměřeného oleje. Žloutky s cukrem a špetkou soli šleháme tak dlouho, až hmota zesvětlá a nabude. Přidáme rozmixovaný špenát a opět prošleháme. Pak vmícháme mleté mandle, prosetou mouku, promíchanou s kypřícím práškem, pomerančovou šťávu i kůru a zbylý olej. Naposledy vmícháme pevný sníh z bílků. Těsto rozestřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku (cca 28 x 20 cm) nebo dortové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180°C cca 45 minut až 1 hodinu. Upečený korpus necháme prochladnout, pak ho vyklopíme a necháme několik hodin vydýchat. Potom ho v polovině podélně rozřízneme a z obou polovin lžičkou vydlabeme část korpusu. Vydlabanou hmotu v dlaních rozmělníme na „drobenku“. Vydlabaný prostor v obou dílech korpusu vyplníme 2/3 krému, složíme obě poloviny na sebe a celý povrch i strany potřeme zbylým krémem a posypeme "drobenkou". Drobečky nešetříme, povrch i strany dortu musí připomínat dobře udržovaný trávník. Podle své fantazie ozdobíme. Já zvolila golfový míček, vytvořený z marcipánu a vlaječku, na které je číslo s počtem let oslavence. Nechybí ani jamka.
Příprava krému: Mascarpone, měkký tvaroh, cukr a tekutou šlehačku našleháme a na závěr lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačkou. Můžeme přidat i oblíbené ovoce. Tento krém báječně chutná s jahodami, borůvkami nebo malinami.
Celková doba přípravy je cca 2 hodiny
Poslední dobou „letí“ mechový dort, jehož sladký korpus obsahuje špenát. Přemýšlela jsem, zda tento moučník zkusit upéct či ne. Zvítězila zvědavost, upekla jsem, ochutnala. Byla jsem sice nadšená nádhernou zelenou barvou a také tím, že vůbec nebylo poznat, že je v těstě špenát. Těsto se mě však zdálo dost obyčejné. Tak jsem zkoušela dál a myslím, že recept, který si dneska připravíme, je takový, jaký má být. Korpus je voňavý, vláčný, měkký, zkrátka a dobře výborný.