Dort „Na golfu“

04.06.2021 07:50

Suroviny:

250 g čerstvého špenátu

4 vejce

220 g cukru krupice

200 g polohrubé mouky

100 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

200 ml kvalitního rostlinného oleje

100 g loupaných mletých mandlí

1 lžíce pomerančové šťávy

1 lžička strouhané pomerančové kůry

špetka soli

Na krém:

250 g mascarpone

250 g měkkého tvarohu

200 ml tekuté šlehačky

200 ml ušlehané šlehačky

3 – 5 lžic moučkového cukru (podle chuti)

1 vanilkový cukr

 

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

Špenát přebereme, omyjeme a necháme důkladně oschnout. Potom ho rozmixujeme na jemnou kaši. Lépe se pracuje, když ke špenátu posupně přiléváme několik lžic z odměřeného oleje. Žloutky s cukrem a špetkou soli šleháme tak dlouho, až hmota zesvětlá a nabude. Přidáme rozmixovaný špenát a opět prošleháme. Pak vmícháme mleté mandle, prosetou mouku, promíchanou s kypřícím práškem, pomerančovou šťávu i kůru a zbylý olej. Naposledy vmícháme pevný sníh z bílků. Těsto rozestřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku (cca 28 x 20 cm) nebo dortové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180°C cca 45 minut až 1 hodinu. Upečený korpus necháme prochladnout, pak ho vyklopíme a necháme několik hodin vydýchat. Potom ho v polovině podélně rozřízneme a z obou polovin lžičkou vydlabeme část korpusu. Vydlabanou hmotu v dlaních rozmělníme na „drobenku“. Vydlabaný prostor v obou dílech korpusu vyplníme 2/3 krému, složíme obě poloviny na sebe a celý povrch i strany potřeme zbylým krémem a posypeme "drobenkou". Drobečky nešetříme, povrch i strany dortu musí připomínat dobře udržovaný trávník. Podle své fantazie ozdobíme. Já zvolila golfový míček, vytvořený z marcipánu a vlaječku, na které je číslo s počtem let oslavence. Nechybí ani jamka.

Příprava krému: Mascarpone, měkký tvaroh, cukr a tekutou šlehačku našleháme a na závěr lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačkou. Můžeme přidat i oblíbené ovoce. Tento krém báječně chutná s jahodami, borůvkami nebo malinami.

Celková doba přípravy je cca 2 hodiny

 

Poslední dobou „letí“ mechový dort, jehož sladký korpus obsahuje špenát. Přemýšlela jsem, zda tento moučník zkusit upéct či ne. Zvítězila zvědavost, upekla jsem, ochutnala. Byla jsem sice nadšená nádhernou zelenou barvou a také tím, že vůbec nebylo poznat, že je v těstě špenát. Těsto se mě však zdálo dost obyčejné. Tak jsem zkoušela dál a myslím, že recept, který si dneska připravíme, je takový, jaký má být. Korpus je voňavý, vláčný, měkký, zkrátka a dobře výborný.