Dort Harlekýn
Suroviny:
Na kakaový dortový korpus:
6 vajec
100 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
140 g polohrubé mouky
30 g kakaa
25 g másla
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na ozdobení:
500 ml smetany ke šlehání
1 lžička moučkového cukru
Na kakaovou šlehačku:
300 ml smetany ke šlehání
25 g kakaa
2 lžičky cukru
čokoláda, oříšky
Postup:
Žloutky s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a kakaem utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj zbylý cukr a po částech ho promícháme se žloutkovou směsí. Lehce vmícháme mouku a nakonec vlahé máslo. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C cca 40 minut. Upečený korpus necháme dokonale vychladnout, a pak ho vodorovně dvakrát prokrojíme.
Na spodní díl rozetřeme 2/3 kakaové šlehačky, přiklopíme druhým dílem korpusu, na který rozetřeme o něco menší polovinu světlé šlehačky. Přiklopíme horním dílem a celý povrch dortu potřeme bílou šlehačkou. Strany dortu obalíme v mletých oříšcích nebo ve strouhané čokoládě. Zbylé šlehačky naplníme do cukrářských sáčků s ozdobnými trubičkami a po obvodu dortu nastříkáme pusinky. Nakonec dozdobíme hoblinkami čokolády nebo čokoládovými pecičkami.
Přípravy šlehačky: Vychlazenou smetanu smícháme s cukrem a vyšleháme na pevnou šlehačku.
Příprava kakaové šlehačky: Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrůlku, přidáme krupicový cukr, proseté kakao, dobře promícháme a přivedeme k varu. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Po vychladnutí uložíme do lednice a necháme do druhého dne uležet. Pak kakaovou hmotu vyšleháme na pevnou šlehačku.
Celková doba přípravy 3 hodiny (bez doby potřebné k uležení kakaové šlehačky)
1 dort
Klasika, která přetrvala do dnešní doby. Je před svátkem matek a tak jako poděkování za milá přání dětí a manželů možná přijde tento recept vhod mnoha maminkám a manželkám. Recept na první pohled vypadá složitě, ale to je jen zdání. Nejsložitější je příprava kakaové šlehačky. Vlastně není vůbec složitá, jen počítejme s tím, že ji musíme začít připravovat den předem. Komu by se však nechtělo vařit tuto šlehačku, může ji koupit v kelímku jako šlehačku pařížskou a má po starosti.