Dort Harlekýn

06.05.2022 09:10

Suroviny:

Na kakaový dortový korpus:

6 vajec

100 g krystalového cukru

1 vanilkový cukr

140 g polohrubé mouky

30 g kakaa

25 g másla

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na ozdobení:

500 ml smetany ke šlehání

1 lžička moučkového cukru

Na kakaovou šlehačku:

300 ml smetany ke šlehání

25 g kakaa

2 lžičky cukru

 

čokoláda, oříšky

 

Postup:

Žloutky s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a kakaem utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj zbylý cukr a po částech ho promícháme se žloutkovou směsí. Lehce vmícháme mouku a nakonec vlahé máslo. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C cca 40 minut. Upečený korpus necháme dokonale vychladnout, a pak ho vodorovně dvakrát prokrojíme.

Na spodní díl rozetřeme 2/3 kakaové šlehačky, přiklopíme druhým dílem korpusu, na který rozetřeme o něco menší polovinu světlé šlehačky. Přiklopíme horním dílem a celý povrch dortu potřeme bílou šlehačkou. Strany dortu obalíme v mletých oříšcích nebo ve strouhané čokoládě. Zbylé šlehačky naplníme do cukrářských sáčků s ozdobnými trubičkami a po obvodu dortu nastříkáme pusinky. Nakonec dozdobíme hoblinkami čokolády nebo čokoládovými pecičkami.

Přípravy šlehačky: Vychlazenou smetanu smícháme s cukrem a vyšleháme na pevnou šlehačku.

Příprava kakaové šlehačky: Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrůlku, přidáme krupicový cukr, proseté kakao, dobře promícháme a přivedeme k varu. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Po vychladnutí uložíme do lednice a necháme do druhého dne uležet. Pak kakaovou hmotu vyšleháme na pevnou šlehačku.

 

 Celková doba přípravy 3 hodiny (bez doby potřebné k uležení kakaové šlehačky)

1 dort

 

Klasika, která přetrvala do dnešní doby. Je před svátkem matek a tak jako poděkování za milá přání dětí a manželů možná přijde tento recept vhod mnoha maminkám a manželkám. Recept na první pohled vypadá složitě, ale to je jen zdání. Nejsložitější je příprava kakaové šlehačky. Vlastně není vůbec složitá, jen počítejme s tím, že ji musíme začít připravovat den předem. Komu by se však nechtělo vařit tuto šlehačku, může ji koupit v kelímku jako šlehačku pařížskou a má po starosti.