Dobré kuře (recept z 15.století)

27.09.2024 09:29

Suroviny:

1 kuře o hmotnosti cca 1 ½ kg

1 cibule

2 mrkve

1 pórek

1 plátek celeru

sůl, voda

l suchého bílého vína

75 g staršího bílého chleba

¼ l vývaru z vaření

šťáva z ½ citronu

¼ l suchého bílého vína

2 hřebíčky

½ lžičky mletého zázvoru

½ lžičky mletého kmínu

černý pepř, čerstvě mletý

1 lžíce másla

Postup:

Vykuchané, očištěné a umyté kuře dáme do velkého hrnce. Cibuli oloupeme a napícháme do ní hřebíčky. Mrkev, pórek a celer očistíme, omyjeme, nakrájíme na kousky a spolu s připravenou cibulí přidáme ke kuřeti. Osolíme a přilijeme tolik vody a vína, aby bylo kuře zakryté.

Přikryjeme poklicí a pomalu přivedeme k varu. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Na mírném ohni necháme vařit cca 45 minut.

Chléb namočíme do vývaru s vínem a citronovou šťávou, protřeme přes jemné síto nebo rozmixujeme do hladka. Ochutíme zázvorem, kmínem, pepřem a špetkou soli a za stálého míchání přivedeme k varu. Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme ji ještě trochou vývaru.

Kuře vyjmeme, odstraníme kůži a vykostíme. Maso ze všech stran krátce opečeme na másle. Hotové dáme na mísu, přelijeme omáčkou a před podáváním můžeme podle chuti ještě trochu okořenit nebo osolit.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 velké porce

 

Dnes bych začala hádankou. Víte, jak je starý recept, který si dneska spolu uvaříme? Nebojte se, a řekněte dost vysoké číslo, třeba 100 let. Já odpovím, kdepak! Tento recept pochází z 15.století a vařili ho mniši v klášterech a pochutnávali si na něm i samotní arcibiskupové.