Dobré kuře (recept z 15.století)
Suroviny:
1 kuře o hmotnosti cca 1 ½ kg
1 cibule
2 mrkve
1 pórek
1 plátek celeru
sůl, voda
⅛ l suchého bílého vína
75 g staršího bílého chleba
¼ l vývaru z vaření
šťáva z ½ citronu
¼ l suchého bílého vína
2 hřebíčky
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mletého kmínu
černý pepř, čerstvě mletý
1 lžíce másla
Postup:
Vykuchané, očištěné a umyté kuře dáme do velkého hrnce. Cibuli oloupeme a napícháme do ní hřebíčky. Mrkev, pórek a celer očistíme, omyjeme, nakrájíme na kousky a spolu s připravenou cibulí přidáme ke kuřeti. Osolíme a přilijeme tolik vody a vína, aby bylo kuře zakryté.
Přikryjeme poklicí a pomalu přivedeme k varu. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Na mírném ohni necháme vařit cca 45 minut.
Chléb namočíme do vývaru s vínem a citronovou šťávou, protřeme přes jemné síto nebo rozmixujeme do hladka. Ochutíme zázvorem, kmínem, pepřem a špetkou soli a za stálého míchání přivedeme k varu. Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme ji ještě trochou vývaru.
Kuře vyjmeme, odstraníme kůži a vykostíme. Maso ze všech stran krátce opečeme na másle. Hotové dáme na mísu, přelijeme omáčkou a před podáváním můžeme podle chuti ještě trochu okořenit nebo osolit.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 velké porce
Dnes bych začala hádankou. Víte, jak je starý recept, který si dneska spolu uvaříme? Nebojte se, a řekněte dost vysoké číslo, třeba 100 let. Já odpovím, kdepak! Tento recept pochází z 15.století a vařili ho mniši v klášterech a pochutnávali si na něm i samotní arcibiskupové.