Cvíboch
Suroviny:
6 vajec
180 jemného moučkového cukru
240 g polohrubé mouky
2 lžíce rumu
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání
Postup:
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Aby žloutky nezaschly, pokapeme je rumem. Z bílků připravíme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme cukr. Do dobře vyšlehaného sněhu (když misku se sněhem obrátíme a ten neztéká), zlehka vmícháme žloutky i s rumem. Pak do této hmoty velmi zlehka a po částech vmícháme mouku. Těsto vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 45 minut. Tento korpus můžeme libovolně plnit, polévat, kombinovat s ovocem či ořechy. Lze z něj připravit nepřeberné množství moučníků.
Celková doba přípravy 1 ½ hodiny
Když jsem se před mnoha lety u moravských přátel setkala s názvem cvíboch, na moji otázku, o co se jedná, odpověděli: „To je buchta, přeci. “ Ano, cvíbochem může být všechno, jehož základem je piškotové těsto. Ať jsou to bublaniny, ovocné řezy, či dezerty s různými náplněmi, nebo třeba bábovky. Stačí mít trochu fantazie a neopakovatelný moučník je na světě. Když nahradíme třeba část mouky stejným množstvím mletých ořechů, máme zase úplně jinou dobrotu…
Uvedený recept je naprosto jedinečný, děkuji za něj kamarádce Alence. Neobsahuje žádná kypřidla, je jemný, chutný, vláčný a hlavní věc: Povede se vždycky! Pravidlo jeho přípravy je nesmírně jednoduché: Na 1 vejce se počítá se 30 g cukru a 40 g mouky.
„Mustr“, jak takový cvíboch může vypadat, vidíte na webových stránkách rozhlasu.