Cupcakes
Suroviny:
Na těsto:
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
60 g rostlinného tuku
citronová kůra
špetka soli
špetka jedlé sody
2 vejce
120 g zakysané smetany
250 g hladké mouky
1KL pečícího prášku
2 PL bílého jogurtu
cca 1 PL mléka (podle potřeby)
50 g kokosu
50 g kvalitní čokolády
Na krém:
120 g měkkého tvarohu ve vaničce
120 g mascarpone
100 g zakysané smetany
50 g moučkového cukru
150 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%)
ovoce, cukrové ozdoby, jedlé květiny,…
Postup:
Ručním šlehačem rozmícháme moučkový i vanilkový cukr, rostlinný tuk, citronovou kůru, sůl a jedlou sodu. Přidáme celá vejce, zakysanou smetanu, mouku promíchanou s práškem do pečiva, jogurt a mléko. Prošleháme a nakonec vmícháme strouhaný kokos a na malé kousky nalámanou nebo nastrouhanou čokoládu. Papírové košíčky na muffiny plníme do ¾ připraveným těstem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut při 170°C. Doba pečení a teplota se řídí použitou troubou. Upečené muffinky necháme dokonale vychladnout. Pak jejich povrch nastříkáme krémem a podle své fantazie dozdobíme.
Příprava krému:V míse našleháme mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Do takto připravené hmoty lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.
Celková doba přípravy 2 hodiny, cca 12 ks
Pro dnešní recept jsem vybrala pro českou kuchyni netypický moučník. Ale zkusit se má všechno, tak proč se odříkat toho, co teď momentálně „letí“? Navíc je všude krásného a dobrého ovoce téměř na každém kroku dost. Musím se přiznat, že jsem trochu konzervativní, ale přesto jsem se nechala zlákat krásně zdobenými cupcakes mladou slečnou z Ovesných Kladrub a trochu jsem tu její podobu zdobení „opsala“. Recept je však můj, velmi osvědčený.