Cukrářské koláče s borůvkami
Suroviny:
Na těsto:
300 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
40 g droždí
1 kypřicí prášek do pečiva
60 g vlahého másla
1 žloutek
cca 150 ml mléka
sůl
Na náplň:
1 kg borůvek
máslová drobenka
250 ml husté kysané smetany
tuk na vymazání plechu
1 vejce na potření
Postup:
Droždí třeme s cukrem tak dlouho, až se rozpustí. Poté přidáme trochu vlažného mléka a několik lžic mouky, promícháme a kvásek necháme nakynout. Do mísy prosejeme mouku, kterou dobře promícháme s kypřicím práškem. Přidáme vykynutý kvásek, žloutek, vlahé máslo, zbytek mléka, osolíme a vypracujeme těsto. Necháme asi 10 minut odpočinout a potom ho rozdělíme na 4–6 stejných dílků a z každého vypracujeme bochánek.
Na mírně pomaštěném plechu z každého bochánku prsty vytvarujeme koláč. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Koláče vyplníme přebranými borůvkami a posypeme je máslovou drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170 °C cca 25 minut. Upečené koláče pocukrujeme. Před podáváním je pokapeme hustou smetanou.
Poznámka: Máme-li k dispozici menší množství borůvek, můžeme si pomoci tím, že pod ně na koláče natřeme tvarohovou náplň
Celková doba přípravy: cca 2 hodiny
4–6 ks
Výhodou tohoto těsta je, že nekyne a koláče z něho jsou k nepoznání od složitějších a náročnějších těst. Recept na toto těsto mám po své pratetě, vynikající kuchařce, na jejíž recepty nezapomenu do konce života.