Citronové sušenky

26.06.2020 13:57

Suroviny:

500 g hladké mouky

200 g másla

200g cukru

šťáva a nastrouhaná kůra z 2 citronů, chemicky neošetřených

 

Postup:

Všechny uvedené suroviny zpracujeme ve vláčné měkké těsto a necháme ho alespoň půl hodiny odpočinout. Potom ho rozválíme na tloušťku asi 3 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Přeneseme je na plech, který není třeba mastit. Sušenky se pečením neroztékají, proto je můžeme na plech skládat s menšími mezerami. Můžeme také použít pečicí papír, ale není to úplně třeba. Pečeme, či spíše sušíme při 160 -180°C . Keksy musí zůstat světlé, aby nezhořkla citrónová kůra.

Velmi se mi osvědčila rychlejší verze „výroby“ sušenek. Buď dám těsto do ručního automatu na keksy, který má sice už hodně za sebou, ale z jeho útrob vycházejí keksy profesionálních tvarů nebo z těsta udělám kuličky a na plechu je rozmáčknu nějakým předmětem s hrubším povrchem. Ideální pomocním je v tomto případě palička na maso.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny (bez doby potřebné k odpočinku těsta)

 

V jednoduchosti je krása. Pro toto rčení je ideálním příkladem právě tento recept na citrónové sušenky. Jsou však velice návykové. Jakmile ochutnáte první, nemůžete přestat a ochutnáváte další a další. Měly by být velmi trvanlivé, ale toho, jak dlouho vydrží, jsem se nedopátrala, protože zmizí velmi rychle. A tak je peču stále dokola, nikdy se jich nepřejíme. Právě v nedávno minulé době, kdy jsme byli v částečné izolaci, a člověk si rozmýšlel, zda má jít na nákup nebo ne, jsme měli stále něco na zub. Surovin na přípravu těchto sušenek není mnoho, patří mezi základní, které má doma asi každý.