Císařský trhanec
Suroviny:
Na těsto:
250 ml plnotučného mléka nebo sladké smetany
100 g hladké nebo polohrubé mouky
2-3 vejce
špetka soli
1 lžíce cukru
50 g rozinek
máslo na pečení
Na polití:
rozvařené čerstvé nebo kompotované ovoce, ovocná šťáva, nejlépe malinová či ovocná přesnídávka
Postup:
Do hrnku nebo mísy nalijeme mléko nebo smetanu a rozšleháme se žloutky. Za stálého šlehání postupně přisypáváme mouku, cukr a rozinky. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků, které jsme před šleháním lehce osolili. Na pánvi rozehřejeme máslo a po obou stranách v něm postupně pečeme silnější omelety do světle hnědého zabarvení. Upečené vidličkami ještě na pánvi roztrháme na kousky, pocukrujeme, přidáme kousek másla a lehce opečeme. Cukr krásně zkaramelizuje a dodá pokrmu výbornou chuť. Opečený trhanec klademe na talíře a polijeme rozvařeným ovocem či šťávou, anebo můžeme podávat s kompotem.
Celková doba přípravy 40 minut
Cca 2 porce
Kromě „teafelspitzu“, byl trhanec oblíbeným jídlem císaře pána, který si na něm pochutnával. Když si pochutnával císař pán, proč bychom si na něm nemohli pochutnat i my, viďte?
Možná máte v mrazáku z letní sezóny zamražené borůvky. Rozvařené s trochou cukru a zalité smetanou, to je koruna císařského trhance v našich podmínkách.
Tím si toto císařské jídlo počeštíme českým žahourem, připraveným právě z borůvek.