Cikánská hovězí pečeně
Suroviny:
1 kg zadního hovězího masa
100 g uzené slaniny
2 lžíce sádla
1 velká cibule
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička cukru
2 stroužky česneku
70 g rajčatového protlaku (1 malá konzerva)
trochu sladké mleté papriky, event. podle chuti i pálivé papriky
5 masitých paprik
3 středně velká rajčata
divoké koření: (5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, ½ bobkového listu)
vývar nebo voda na podlití
sůl, mletý pepř
Postup:
Očištěné maso prošpikujeme hodně vychlazenou slaninou, nakrájenou na klínky. V kastrolu nebo pekáči rozpálíme tuk a ze všech stran v něm maso opečeme, aby se zatáhlo. Poté ho vyjmeme a ve výpeku spolu s cukrem a hořčicí orestujeme nakrájenou cibuli. Pak přidáme rajčatový protlak, na plátky nakrájený česnek, mletou pariku, divoké koření a na tento základ vložíme maso, které jsme osolili a opepřili. Zalijeme vývarem a přikryjeme poklicí. Dusíme ve středně vyhřáté troubě cca 1 hodinu. Mezitím rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme je a nakrájíme na kousky, papriky zbavíme jadérek, opláchneme a nakrájíme na proužky. Zhruba po hodině dušení maso obrátíme, přidáme nakrájenou zeleninu, podlijeme, zamícháme a dusíme do měkka. Maso kontrolujeme a podle potřeby ho obracíme a podléváme. Když je měkké, ještě asi 10 minut pečeme bez poklice, aby dostalo „kůrku“. Pak maso vyjmeme
a uložíme na teplém místě.
Omáčku vydusíme do žádané hustoty, odstraníme koření a na závěr do ní nakrájíme naložené nadrobno nakrájené okurky a promícháme. Maso nakrájíme na plátky, vrátíme do omáčky, prohřejeme a můžeme servírovat.
Vhodnou přílohou jsou kynuté nebo houskové knedlíky, dušená rýže, těstoviny, …
Celková doba přípravy cca 3 hodiny
6 porcí
Nejčastější pozdrav současné doby je asi tento:“ Ahoj, jak se máš, nechceš cuketu, rajčata, papriky?“ Lečo už jsme měli v letošní sezóně mnohokrát, plněné pariky také. Ne, že bychom tyto pokrmy neměli u nás doma rádi, naopak, milujeme je. Ale řekla jsem si, že už by to chtělo nějakou změnu, při které bych tuto domácí bio zeleninu využila. Sáhla jsem do starých receptů a připravila jsem starou dobrou „hospodskou cikánskou“. Podělím se s vámi alespoň o její recept. Také jsem k ní po dlouhé době zvolila jako přílohu kynutý knedlík. Už dlouho jsme ho neměli a změna je život. Moc jsme si pochutnali.
V úvodu jsem zmínila také cuketu, která v tomto receptu nefiguruje. Ale věřte, že když ji přiměřené množství přidáte k rajčatům a paprikám, nic tím nepokazíte, jen té výborné omáčky budete mít víc.