Cibulová omáčka
Suroviny:
400 g cibule
3 lžíce másla
2 lžíce krystalového cukru
1 ½ dl bílého vína
½ dl sladké smetany
špetka šafránu (není nutné)
3 – 4 lžíce cibulové jíšky
citronová šťáva
sůl
vývar na podlévání
Postup:
Na másle zpěníme na plátky nakrájené cibule, zasypeme je cukrem a necháme zkaramelizovat. Potom zalijeme vínem a necháme bez pokličky povařit, aby vyprchal alkohol. Potom přidáme šafrán a několik omytých cibulových slupek, které přidáváme kvůli barvě. Podlijeme vývarem, osolíme a dusíme tak dlouho, dokud se cibule nerozvaří. Z měkké cibule odstraníme slupky, přidáme cibulovou jíšku a necháme provařit cca 5 minut. Potom vše rozmixujeme, dochutíme citrónovou šťávou, popřípadě dosolíme a již nevaříme, pouze prohřejeme. Před podáváním přidáme do omáčky trochu smetany.
Cibulovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu nebo uzenému masu. Vhodnou přílohou jsou bramboroví špačci. Recept na ně jsme uvedli minulý týden.
Celková doba přípravy je cca 1 hodina
4 porce
Dnešní recept je na nepříliš známou cibulovou omáčku. Je velmi lahodná, jemná, ale zároveň i pikantní. Této omáčky servírujeme menší množství, než jsme zvyklí u jiných typů omáček, třeba rajské, koprové, či houbové. Není to ten typ omáček „na lžíci“, je to delikatesní omáčka, jejíž chuť si musíme hýčkat a brát ji po troškách.