Cibulová omáčka

22.01.2021 09:06

Suroviny:

400 g cibule

3 lžíce másla

2 lžíce krystalového cukru

1 ½ dl bílého vína

½ dl sladké smetany

špetka šafránu (není nutné)

3 – 4 lžíce cibulové jíšky

citronová šťáva

sůl

vývar na podlévání

 

Postup:

Na másle zpěníme na plátky nakrájené cibule, zasypeme je cukrem a necháme zkaramelizovat. Potom zalijeme vínem a necháme bez pokličky povařit, aby vyprchal alkohol. Potom přidáme šafrán a několik omytých cibulových slupek, které přidáváme kvůli barvě. Podlijeme vývarem, osolíme a dusíme tak dlouho, dokud se cibule nerozvaří.  Z měkké cibule odstraníme slupky, přidáme cibulovou jíšku a necháme provařit cca 5 minut. Potom vše rozmixujeme, dochutíme citrónovou šťávou, popřípadě dosolíme a již nevaříme, pouze prohřejeme. Před podáváním přidáme do omáčky trochu smetany.

Cibulovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu nebo uzenému masu. Vhodnou přílohou jsou bramboroví špačci. Recept na ně jsme uvedli minulý týden.   

Celková doba přípravy je cca 1 hodina

4 porce

 

Dnešní recept je na nepříliš známou cibulovou omáčku. Je velmi lahodná, jemná, ale zároveň i pikantní. Této omáčky servírujeme menší množství, než jsme zvyklí u jiných typů omáček, třeba rajské, koprové, či houbové. Není to ten typ omáček „na lžíci“, je to delikatesní omáčka, jejíž chuť si musíme hýčkat a brát ji po troškách.