Chlebové dalamánky

01.11.2024 09:17

Suroviny:

250 g žitné chlebové mouky

250 g hladké mouky

1 středně velký vařený brambor

20 g droždí

1 lžička cukru

cca 300 ml vody

sůl

Na posypání:

kmín a hrubozrnná sůl

 

Postup:

Z droždí, vlažné vody s trochou mouky a cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme oba druhy mouky, osolíme, přidáme prolisovaný nebo najemno nastrouhaný brambor, zkynutý kvásek a vlažnou vodou zaděláme tužší těsto. Povrch těsta poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Vál poprášíme moukou, těsto rozdělíme na 16 stejných kousků, z kterých utvoříme polodlouhé dalamánky. Položíme je na plech, vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli zkynout. Po cca 15 minutách potřeme dalamánky vodou, podélně je mělce nařízneme, posypeme solí a kmínem a pečeme cca 20 minut ve středně vyhřáté troubě při 160°C. Opět se však řídíme typem použité trouby.

Dalamánky můžeme podávat jako přílohu k masitým pokrmům, ale i samostatně jako lahůdku, mazané máslem, obložené šunkou a zeleninou. Nebo jen tak třeba s podmáslím. Způsobů užití je mnoho.

 

Celková doba přípravy 2 ½ – 3 hodiny

16 ks

 

V současné době není neobvyklé, že se v mnoha domácnostech peče chléb. Slyšela jsem, že existují různé skupiny mladých žen, které si předávají nejen vyzrálý kvásek ale především zkušenosti s pečením chleba To se mě velmi líbí. Když si už troufneme na pečení božího daru, zkusme si upéct i chlebové dalamánky, které jsou na přípravu jedodušší než samotný chléb. Myslím, že za zkoušku to stojí. Navíc, velikostí jsou tak akorát do dětské ruky a hodí se téměř ke všemu. Jen tak suché nebo s máslem, na sladko i na slano. Jsou báječné třeba jako příloha například k pikantnímu guláši.