Chlebové dalamánky
Suroviny:
250 g žitné chlebové mouky
250 g hladké mouky
1 středně velký vařený brambor
20 g droždí
1 lžička cukru
cca 300 ml vody
sůl
Na posypání:
kmín a hrubozrnná sůl
Postup:
Z droždí, vlažné vody s trochou mouky a cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme oba druhy mouky, osolíme, přidáme prolisovaný nebo najemno nastrouhaný brambor, zkynutý kvásek a vlažnou vodou zaděláme tužší těsto. Povrch těsta poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Vál poprášíme moukou, těsto rozdělíme na 16 stejných kousků, z kterých utvoříme polodlouhé dalamánky. Položíme je na plech, vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli zkynout. Po cca 15 minutách potřeme dalamánky vodou, podélně je mělce nařízneme, posypeme solí a kmínem a pečeme cca 20 minut ve středně vyhřáté troubě při 160°C. Opět se však řídíme typem použité trouby.
Dalamánky můžeme podávat jako přílohu k masitým pokrmům, ale i samostatně jako lahůdku, mazané máslem, obložené šunkou a zeleninou. Nebo jen tak třeba s podmáslím. Způsobů užití je mnoho.
Celková doba přípravy 2 ½ – 3 hodiny
16 ks
V současné době není neobvyklé, že se v mnoha domácnostech peče chléb. Slyšela jsem, že existují různé skupiny mladých žen, které si předávají nejen vyzrálý kvásek ale především zkušenosti s pečením chleba To se mě velmi líbí. Když si už troufneme na pečení božího daru, zkusme si upéct i chlebové dalamánky, které jsou na přípravu jedodušší než samotný chléb. Myslím, že za zkoušku to stojí. Navíc, velikostí jsou tak akorát do dětské ruky a hodí se téměř ke všemu. Jen tak suché nebo s máslem, na sladko i na slano. Jsou báječné třeba jako příloha například k pikantnímu guláši.