Cesnáčky
Suroviny:
Na těsto:
600 g polohrubé mouky
100 ml oleje
400 ml mléka
42 g droždí
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
Na posypání:
50 g eidamu
Na náplň:
250 g rostlinného tuku
1 velká palička česneku
1 lžička soli
150 g eidamu
Postup:
Z malého množství mouky, vlažného mléka, droždí a cukru si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, olej, osolíme a vlažným mlékem zaděláme těsto. Na teplém místě necháme kynout cca 1 hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na pět částí. Každou rozválíme na obdélník, potřeme nádivkou a zatočíme jako záviny. Každý nakrájíme na 2 cm široké díly. Přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Každý kousek posypeme nastrouhaným eidamem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme do zlatova.
Příprava náplně: Tuk utřeme, přidáme prolisovaný česnek, sůl a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme.
Celková doba přípravy 2 ½ hodiny
Cca 60 ks
Cesnáčky jsou jako stvořené na rodinné oslavy, přímo dělané do dětských rukou. Zajisté budou chutnat i návštěvám k vínu, pivu, čaji nebo jen tak k „zakousnutí“.
Recept pochází ze středního Slovenska.