Cesnáčky

02.11.2018 21:03

Suroviny:

Na těsto:

600 g polohrubé mouky

100 ml oleje

400 ml mléka

42 g droždí

2 lžičky soli

2 lžičky cukru

Na posypání:

50 g eidamu

Na náplň:

250 g rostlinného tuku

1 velká palička česneku

1 lžička soli

150 g eidamu

 

Postup:

Z malého množství mouky, vlažného mléka, droždí a cukru si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, olej, osolíme a vlažným mlékem zaděláme těsto. Na teplém místě necháme kynout cca 1 hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na pět částí. Každou rozválíme na obdélník, potřeme nádivkou a zatočíme jako záviny. Každý nakrájíme na 2 cm široké díly. Přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Každý kousek posypeme nastrouhaným eidamem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme do zlatova.

Příprava náplně: Tuk utřeme, přidáme prolisovaný česnek, sůl a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme.

 

Celková doba přípravy 2 ½ hodiny

Cca 60 ks

 

Cesnáčky jsou jako stvořené na rodinné oslavy, přímo dělané do dětských rukou. Zajisté budou chutnat i návštěvám k vínu, pivu, čaji nebo jen tak k „zakousnutí“.

Recept pochází ze středního Slovenska.