České buchty

13.11.2020 08:54

Suroviny:

700 g polohrubé mouky

100 g moučkového cukru

40 g droždí

50 g vlahého másla

50 g vlahého sádla

cca 300 – 350 ml vlažného mléka

2 žloutky

sůl

sádlo a máslo na pečení

maková, povidlová nebo tvarohová náplň

 

Postup:

Z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, rozpuštěné máslo a sádlo a vykynutý kvásek. Zbylým vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme těsto, které řádně propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejné kousky, které na pomoučeném vále vytáhneme do tvaru placiček. Na každou dáme lžičkou přiměřené množství připravené náplně a upravíme do tvaru buchtiček. V pekáči rozehřejeme sádlo s máslem a připravené buchty do něj naskládáme. Každou po stranách potřeme rozpuštěným tukem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 160 °C do červena. Upečené buchty přendáme na tác a pocukrujeme.

 

Celková doba přípravy: 2 hodiny

40 ks

 

Recept na buchty mám od své maminky. Ta když je pekla, tak alespoň ze dvou dávek najednou. Vždycky se po nich jen zaprášilo. Peču je i já a všichni si je pochvalují, ale ty maminčiny jsou nedostižné, alespoň podle mne. Je to asi tím, že v těch mých chybí koření, které už dávno nemám k mání. Je to koření dětství. Nic naplat, život jde každému stejně, záleží na každém z nás, jak s ním naloží…Je to asi tak: až budou tyhle buchty péct naše dcery, tak budou možná, snad, říkat to samé: Jó, buchty naší mámy, to bývaly buchty!