Celerový salát s ovocem
Suroviny:
300 g očištěného celeru
1 litr vody
1 citrón
200 g čerstvého nebo kompotovaného ananasu
1 pomeranč
hrst jader vlašských ořechů
2 PL rozinek
1 PL tekutého medu (čekankový, rýžový nebo datlový sirup)
Postup:
Oloupaný, očištěný, omytý a osušený celer najemno nastrouháme. Přelijeme ho vodou, do které jsme vymačkali citrónovou šťávu a ponecháme v ní cca
2 minuty. Potom celer scedíme, ale vodu příliš nevymačkáváme.
K nastrouhanému celeru přidáme na kousky nakrájený ananas a dužinu z
½ pomeranče, rozinky a ořechy. Zalijeme šťávou z druhé poloviny pomeranče a promícháme. V chladu necháme chvíli proležet. Před podáváním každou porci pokapeme medem nebo zvoleným rostlinným sirupem.
Poznámka: vodu s citrónovou šťávou používáme na přelití nastrouhaného celeru jednak proto, aby neztmavnul, to by nevypadalo na talířích moc pěkně, spíš unaveně a nepříliš čerstvě a také proto, že dostane výraznou chuť.
Celková doba přípravy cca 1 hodinu
cca 700 g hotového salátu
Na tomto salátu si nejen pochutnáme, ale jeho konzumací uděláme také něco pro své zdraví. Celer působí močopudně, protizánětlivě, je vhodný pro diabetiky a revmatiky, uklidňuje, podporuje a urychluje trávení, proto se doporučuje při obezitě.
Obsahuje jednak bílkoviny, silice a vitaminy, ale také minerální látky, především hořčík, vápník, fosfor, draslík a sodík.
Celer bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. A kombinace s ovocem a ořechy, jak uvádím v dnešním receptu, to je přímo královská kombinace. Troufnu si tvrdit, že takový salát plně nahradí sladký dezert.