Celerový salát s ovocem

14.03.2025 09:20

Suroviny:

300 g očištěného celeru

1 litr vody

1 citrón

200 g čerstvého nebo kompotovaného ananasu

1 pomeranč

hrst jader vlašských ořechů

2 PL rozinek

1 PL tekutého medu (čekankový, rýžový nebo datlový sirup)

 

Postup:

Oloupaný, očištěný, omytý a osušený celer najemno nastrouháme. Přelijeme ho vodou, do které jsme vymačkali citrónovou šťávu a ponecháme v ní cca

2 minuty. Potom celer scedíme, ale vodu příliš nevymačkáváme.

K nastrouhanému celeru přidáme na kousky nakrájený ananas a dužinu z

½ pomeranče, rozinky a ořechy. Zalijeme šťávou z druhé poloviny pomeranče a promícháme. V chladu necháme chvíli proležet. Před podáváním každou porci pokapeme medem nebo zvoleným rostlinným sirupem.

Poznámka: vodu s citrónovou šťávou používáme na přelití nastrouhaného celeru jednak proto, aby neztmavnul, to by nevypadalo na talířích moc pěkně, spíš unaveně a nepříliš čerstvě a také proto, že dostane výraznou chuť.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodinu

cca 700 g hotového salátu

 

 

Na tomto salátu si nejen pochutnáme, ale jeho konzumací uděláme také něco pro své zdraví. Celer působí močopudně, protizánětlivě, je vhodný pro diabetiky a revmatiky, uklidňuje, podporuje a urychluje trávení, proto se doporučuje při obezitě.

Obsahuje jednak bílkoviny, silice a vitaminy, ale také minerální látky, především hořčík, vápník, fosfor, draslík a sodík.

Celer bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. A kombinace s ovocem a ořechy, jak uvádím v dnešním receptu, to je přímo královská kombinace. Troufnu si tvrdit, že takový salát plně nahradí sladký dezert.

 

 

 

 


Tvorba www stránek zdarma Webnode