Cacarka paní Dáši

10.03.2016 17:42

Suroviny:

½ kg kysaného zelí

2 – 3 brambory

1 hrst sušených hříbků

250 ml smetany

1 cibule

50 g másla

40 g hladké mouky

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

sůl

petrželka

 

Postup:

Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, pak ji zaprášíme moukou a připravíme světle růžovou cibulovou jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme studenou vodou a dobře rozmícháme. Přidáme překrájené zelí, pokud možno i s nálevem, sušené, předem namočené houby, oloupané, na kostičky nakrájené brambory a všechno koření. Osolíme a pod pokličkou uvaříme do měkka. Vaříme pomalu, aby se všechny chutě dobře prolnuly. Na závěr zalijeme polévku smetanou, přivedeme k varu a dále již nevaříme. Hotovou cacarku posypeme najemno nakrájenou petrželkou.

Připravíme-li cacarku hustější a doplníme-li ji pečivem, máme zdravý a lehký oběd či večeři nebo sytou přesnídávku. Je vhodná i pro vegetariány. Když bude někomu chybět maso, může ji doplnit nakrájeným uzeným masem, klobásou, či jinou uzeninou. 

 

Celková doba přípravy 40 minut

6 porcí

 

Cacarka, couračka, couralka, zelňačka a ještě i jiné krajové názvy, v sobě ukrývají výbornou a velmi zdravou polévku, jejímž základem je kysané zelí. Surovina, která je neprávem opomíjená, ovšem k naší velké škodě. Zelí je nejenom lahodné, ale velmi zdravé. Je bohatým zdrojem vitaminu C, který potřebujeme, zejména v zimních a jarních měsících. Navíc je to surovina stále ještě poměrně levná, kterou bychom si měli dopřávat nejen ve vařené formě, ale především čerstvé, upravené na různé saláty. Zelí vaříme krátce, abychom vitaminu C zachovali v zelí co nejvíce.