Bylinková polévka

24.03.2016 08:39

Suroviny: 

2 l masového vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
hrst šťovíkových listů, či špenátu nebo jiných oblíbených bylinek
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek

100 ml smetany
2 housky nakrájené na kostičky a opražené na suché pánvi

Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme studeným vývarem. Dobře promícháme a asi 20 minut povaříme. Potom polévku přecedíme, osolíme, okořeníme mletým pepřem a najemno nastrouhaným muškátovým oříškem, zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme. Na závěr přidáme omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové či špenátové listy nebo jiné bylinky. Polévku přivedeme k varu a dále již nevaříme. Servírujeme s opraženou žemlí.

Celková doba přípravy 40 minut

6 porcí

 

Zelený čtvrtek se obvykle vysvětluje podle zelených bylinek, které byly součástí Poslední večeře páně nebo také podle probouzející se přírody, kdy se začíná vše zelenat. V tento den bychom se měli postit, nejíst maso, ale jen zeleninu. Chceme-li podle tradice udělat něco pro své zdraví, snězme něco zeleného: špenát, kopřivy, řeřichu, popenec, hlávkový salát, zelí nebo třeba brokolici. Pak se nám budou nemoci celý rok vyhýbat.

V tento den bychom si neměli nic půjčovat, ani se s nikým nehádat. Odměnou se nám prý budou všechny nepříjemnosti vyhýbat a peníze si k nám najdou cestu.

Inu, uvidíme…