Bulharská musaka - Bulharsko

15.08.2025 09:13

Suroviny:

600 g mletého skopového nebo vepřového masa

600 g oloupaných syrových brambor

300 g oloupaných rajčat (možno použít i z konzervy)

1 cibule

1 PL sádla

1 ČL mleté sladké papriky

1 ČL koření čubrica

petrželka, mletý pepř, sůl

 

Postup:

Na části sádla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme, mleté maso, koření a za stálého míchání opékáme asi 3 minuty. Oloupané brambory omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky o síle cca 3 – 4 mm. Zapékací nádobu vymažeme zbylým sádlem, na dno poklademe polovinou plátků brambor, osolíme, opepříme. Na vrstvu brambor rozestřeme připravenou masovou směs a na ni dáme opět plátky brambor, osolíme, opepříme. Zalijeme prolisovanými rajčaty. Ve vyhřáté troubě pečeme pod poklicí při 180°C 45 minut. Potom poklici odstraníme a musaku dopečeme při 200°C cca

5 minut. Necháme chvíli prochladnout, a před podáváním rozdělíme na porce a sypeme jemně nakrájenou petrželkou.

Obměna:

Před dopékáním můžeme musaku zalít 300 ml mléka, do kterého jsme rozkvedlali 2 vejce a 1 PL hladké mouky.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

6 porcí

 

Dnes si v našem vaření zaskočíme do Bulharska. Dovolená v Bulharsku, to býval svého času prázdninový hit. Později Bulharské moře vytlačily jiné destinace, ale poslední roky zažívá Bulharsko velký návrat.

Dříve se z této dovolené vozila pliska, typická bulharská pálenka z vinných hroznů a také čubrica, vynikající kořenící směs, která obsahuje sůl, petržel, pískavici, bazalku, saturejku a papriku. Koření čubrica je součástí balkánské kuchyně. Pokrmům dodává jedinečnou chuť s nádechem dálek. V současnosti je k dostání i u nás.