Bulharská musaka - Bulharsko
Suroviny:
600 g mletého skopového nebo vepřového masa
600 g oloupaných syrových brambor
300 g oloupaných rajčat (možno použít i z konzervy)
1 cibule
1 PL sádla
1 ČL mleté sladké papriky
1 ČL koření čubrica
petrželka, mletý pepř, sůl
Postup:
Na části sádla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme, mleté maso, koření a za stálého míchání opékáme asi 3 minuty. Oloupané brambory omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky o síle cca 3 – 4 mm. Zapékací nádobu vymažeme zbylým sádlem, na dno poklademe polovinou plátků brambor, osolíme, opepříme. Na vrstvu brambor rozestřeme připravenou masovou směs a na ni dáme opět plátky brambor, osolíme, opepříme. Zalijeme prolisovanými rajčaty. Ve vyhřáté troubě pečeme pod poklicí při 180°C 45 minut. Potom poklici odstraníme a musaku dopečeme při 200°C cca
5 minut. Necháme chvíli prochladnout, a před podáváním rozdělíme na porce a sypeme jemně nakrájenou petrželkou.
Obměna:
Před dopékáním můžeme musaku zalít 300 ml mléka, do kterého jsme rozkvedlali 2 vejce a 1 PL hladké mouky.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
6 porcí
Dnes si v našem vaření zaskočíme do Bulharska. Dovolená v Bulharsku, to býval svého času prázdninový hit. Později Bulharské moře vytlačily jiné destinace, ale poslední roky zažívá Bulharsko velký návrat.
Dříve se z této dovolené vozila pliska, typická bulharská pálenka z vinných hroznů a také čubrica, vynikající kořenící směs, která obsahuje sůl, petržel, pískavici, bazalku, saturejku a papriku. Koření čubrica je součástí balkánské kuchyně. Pokrmům dodává jedinečnou chuť s nádechem dálek. V současnosti je k dostání i u nás.