Buchty se švestkami a mákem
Suroviny:
700 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
40 g droždí
50 g vlahého másla
50 g vlahého sádla
350 - 400 ml vlažného mléka
2 žloutky
sůl
sádlo a máslo na pečení
Na náplň:
1 kg vypeckovaných švestek
50 g mletého máku
50 g krystalového cukru
Postup:
Z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, rozpuštěné máslo a sádlo a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme těsto, které řádně propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejné kousky, které na pomoučeném vále vytáhneme do tvaru placiček. Na každou položíme vypeckovanou švestku (když jsou malé, klidně i dvě), posypeme ji mletým mákem, smíchaným s cukrem a upravíme do tvaru buchtiček. V pekáči rozehřejeme sádlo s máslem a připravené buchty do něj naskládáme. Každou po stranách potřeme rozpuštěným tukem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 160 °C do červena. Upečené buchty přendáme na tác a pocukrujeme.
Celková doba přípravy: 2 hodiny
40 ks
Tyhle buchty, to byl majstrštik mé maminky. Pekla je každý podzim, celou dobu co byly k mání švestky. Takové ty pravé české, drobné a sladké jako med. Krom povidel, která se v hojné míře u nás připravovala, patřily švestkové buchty ke koloritu podzimu. Povidla, pečené kynuté těsto, to byla vůně domova…Zachovávám tradici a buchty se švestkami peču každoročně. Letos obzvlášť často neboť se švestky urodily v hojné míře.
Jsou výborné, ale ty, co pekla moje maminka, jsou v mých očích nedostižné. Vím to a také vím, čím to je – asi v těch mých chybí chuť dětství, krásného dětství.
Jedna rada na závěr: Na náplň používejte jen pravé malé české švestky. Takové ty pološvestky a blumy jsou příliš šťavnaté a to není to pravé.