Buchty se švestkami a mákem

15.10.2021 15:51

Suroviny:

700 g polohrubé mouky

100 g moučkového cukru

40 g droždí

50 g vlahého másla

50 g vlahého sádla

350 - 400 ml vlažného mléka

2 žloutky

sůl

sádlo a máslo na pečení

Na náplň:

1 kg vypeckovaných švestek

50 g mletého máku

50 g krystalového cukru

 

Postup:

Z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, rozpuštěné máslo a sádlo a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme těsto, které řádně propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejné kousky, které na pomoučeném vále vytáhneme do tvaru placiček. Na každou položíme vypeckovanou švestku (když jsou malé, klidně i dvě), posypeme ji mletým mákem, smíchaným s cukrem a upravíme do tvaru buchtiček. V pekáči rozehřejeme sádlo s máslem a připravené buchty do něj naskládáme. Každou po stranách potřeme rozpuštěným tukem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 160 °C do červena. Upečené buchty přendáme na tác a pocukrujeme.

 

Celková doba přípravy: 2 hodiny

40 ks

 

 

 

 

Tyhle buchty, to byl majstrštik mé maminky. Pekla je každý podzim, celou dobu co byly k mání švestky. Takové ty pravé české, drobné a sladké jako med. Krom povidel, která se v hojné míře u nás připravovala, patřily švestkové buchty ke koloritu podzimu. Povidla, pečené kynuté těsto, to byla vůně domova…Zachovávám tradici a buchty se švestkami peču každoročně. Letos obzvlášť často neboť se švestky urodily v hojné míře.

Jsou výborné, ale ty, co pekla moje maminka, jsou v mých očích nedostižné. Vím to a také vím, čím to je – asi v těch mých chybí chuť dětství, krásného dětství.

Jedna rada na závěr: Na náplň používejte jen pravé malé české švestky. Takové ty pološvestky a blumy jsou příliš šťavnaté a to není to pravé.