Buchty na pare s orechami – ze slovenské kuchyně
Suroviny:
300 g polohrubé mouky
20 g droždí
1 vejce
200 ml mléka
1 lžička cukru
sůl
Na náplň: meruňky, švestky, jahody, džem, švestková povidla
Na posypání: mletá jádra vlašských ořechů, moučkový cukr
rozpuštěné máslo na omaštění
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, připravený z droždí, cukru, 1 lžíce mouky a 2 lžic mléka. Osolíme a mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, zaděláme polotuhé těsto, které necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 16 - 20 dílů, z kterých utvoříme placičky. Do středu každé dáme zvolenou náplň, dobře zabalíme a upravíme do tvaru kulatých knedlíků. Vaříme je v páře cca 10 minut. Uvařené propíchneme vidličkou a podáváme je sypané mletými ořechy a moučkovým cukrem a polité rozehřátým máslem.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
16 – 20 ks