Broskvový koláč

08.08.2012 23:21

 

Na spodní těsto:

300 g hladké mouky

170 g tuku

80 g cukru

1 žloutek

1 lžíce rumu

Na náplň:

čerstvé nebo kompotované broskve

30 g mletých mandlí

trochu mleté skořice

2 lžíce cukru

Na piškot:

4-5 vajec

150 g cukru

2 lžíce horké vody

150 g polohrubé mouky

 

Z uvedených surovin vypracujeme spodní těsto, které krátce zapečeme na plechu nebo ve větší koláčové formě. Na zapečené těsto naskládáme oloupané, na plátky nakrájené dobře zralé broskve, posypeme cukrem se skořicí a mletými mandlemi, přelijeme piškotovým těstem a dopečeme. V období, kdy nejsou čerstvé broskve, lze použít broskve kompotované.

Příprava piškotového těsta: Žloutky šleháme s polovinou cukru a 2 lžícemi horké vody do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh s druhou polovinou cukru.

K našlehaným žloutkům lehce vmícháme mouku a sníh.