Bramborový závin a Zelný salát
Suroviny:
1 kg syrových brambor
cca 500 ml mléka
100 g škvarků
100 g strouhanky
mletý pepř
sůl
sádlo na vymazání pekáče
Postup:
Oloupané brambory nastrouháme a přebytečnou vodu slijeme. Pak je spaříme horkým mlékem, osolíme, opepříme, přidáme strouhanku, škvarky a promícháme. Je-li těsto řídké, přidáme trochu hrubé mouky. Pekáč vymastíme sádlem, těsto stejnoměrně rozetřeme a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Horký stočíme a nakrájíme na díly. Podáváme s kysaným zelím – syrovým nebo dušeným. V okolí Železné Rudy a Domažlic se do těsta přidávají nastrouhaná jablka a sušené švestky.
Celková doba přípravy 1 hodina
4 – 6 porcí
Suroviny:
500 g kysaného zelí
1 cibule
1 polévková lžíce nastrouhaného křenu
cukr podle chuti (nemusí být)
2 polévkové lžíce oleje
Postup:
Překrájené zelí dáme do misky, přidáme nakrájenou cibulku, nastrouhaný křen, podle chuti cukr, olej promícháme a necháme proležet asi 30 minut.