Bramborový závin a Zelný salát

08.01.2015 11:13

Suroviny:

1 kg syrových brambor

cca 500 ml mléka

100 g škvarků

100 g strouhanky

mletý pepř

sůl

sádlo na vymazání pekáče

 

Postup:

Oloupané brambory nastrouháme a přebytečnou vodu slijeme. Pak je spaříme horkým mlékem, osolíme, opepříme, přidáme strouhanku, škvarky a promícháme. Je-li těsto řídké, přidáme trochu hrubé mouky. Pekáč vymastíme sádlem, těsto stejnoměrně rozetřeme a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Horký stočíme a nakrájíme na díly. Podáváme s kysaným zelím – syrovým nebo dušeným. V okolí Železné Rudy a Domažlic se do těsta přidávají nastrouhaná jablka a sušené švestky.

 

Celková doba přípravy 1 hodina

4 – 6 porcí

Suroviny:

500 g kysaného zelí

1 cibule

1 polévková lžíce nastrouhaného křenu

cukr podle chuti (nemusí být)

2 polévkové lžíce oleje

 

Postup:

Překrájené zelí dáme do misky, přidáme nakrájenou cibulku, nastrouhaný křen, podle chuti cukr, olej promícháme a necháme proležet asi 30 minut.