Bramborový koláč „Z nouze ctnost“

13.01.2023 09:39

Suroviny:

800 g brambor

100 g slaniny

1 lžíce oleje

250 - 300 g uzenin (špekáčky,klobása, šunka, zbytky uzeného masa, ...)

1 - 2 čerstvé papriky

2 lžíce worcesterské omáčky

2 cibule (1 cibule, kousek pórku)

sůl, mletý pepř

tymián (čerstvý nebo sušený)

Na zalití:

150 ml zakysané smetany

100 g nastrouhaného sýra

2 stroužky česneku

2 vejce

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, měkké scedíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka silná cca 4 mm. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky, uzeninu na kostičky, papriku na tenké nudličky. Na rozpáleném oleji orestujeme připravenou cibuli, přidáme uzeninu, nakrájenou papriku, tymián a osolíme, opepříme a chvilku podusíme. Na závět přidáme worcesterskou omáčku. Kdo má rád, může přidat pálivou papriku. Dno koláčové formy vyložíme plátky slaniny, na ně dáme plátky brambor, ty osolíme a opepříme. Na ně rovnoměrně rozprostřeme připravenou směs a na ni naskládáme zbylé plátky brambor. Opět osolíme a opepříme. Zalijeme smetanou, kterou jsme rozšlehali s vejci, nastrouhaným sýrem a prolisovaným česnekem. Je-li směs příliš hustá, můžeme ji naředit trochou mléka. Solit nemusíme, sýr je dostatečně slaný. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C asi 30 minut do zlatavého zabarvení.

Vhodnou přílohou jsou saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.

Koláč je výborný teplý i studený.

 

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny

4 - 6 porcí

 

 

Já osobně mám ráda recepty, kdy opravdu téměř z ničeho vytvoříme něco. Prostě z nouze ctnost. Dnešní recept je velice variabilní, leccos můžeme přidat, něco ubrat, zkrátka a dobře projděme ledničku, zvažme, co je nutné rychle spotřebovat, aby se nezkazilo. Byla by to škoda. Ve svátečním období jsme byli štědřejší a nákupy větší, mnohdy jsme vše nemohli najednou zkonzumovat a vyhazovat je by byla škoda. Některé suroviny už nejsou sice v úplně dobré kondici, ale ještě dobře zpracovatelné. Také jsem použila papriku, kterou zdobily vrásky, a suchý salám byl tak tvrdý, že by si na něm člověk mohl chrup vylámat, proto jsem ho nastrouhala a výsledek byl báječný.