Bramborový koláč
Suroviny:
750 g brambor
2 lžíce másla
1 lžíce oleje
1 velká cibule
150 ml sladké smetany
3 vejce
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
špetka mletého pepře
sůl
petrželka
Postup:
Omyté brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Prochladlé oloupeme a nakrájíme na plátky silné cca půl centimetru. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a na oleji a 1 lžíci másla ji necháme zesklovatět. Pak přidáme plátky brambor, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a drceným kmínem, promícháme a chvíli restujeme. Když plátky brambor zlátnou, přendáme je do zapékací misky, předem vymazané zbylým máslem. Pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a trochu soli. Zapečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C do ztuhnutí vajec. Hotový pokrm má zlatavé zabarvení. Před podáváním posypeme petrželkou.
Takto upravené brambory podáváme především s dušeným špenátem nebo s dušenou zeleninou, s opečenou slaninou či se sterilovanou nebo čerstvou zeleninou. Bramborový koláč výborně chutná i studený.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
4 porce
Dokonalé spojení chuti brambor, másla, cibule a vajec se smetanou hraje v tomto pokrmu prim. Recept je velmi starý, pochází z první republiky. I když je starý, věřím, že až ho jednou zkusíte připravit, zajisté si najde místo ve vašem jídelníčku. U nás už ho našel.