Bramborový koláč

08.01.2021 01:47

Suroviny:

750 g brambor

2 lžíce másla

1 lžíce oleje

1 velká cibule

150 ml sladké smetany

3 vejce

1 lžička mleté sladké papriky

1 lžička drceného kmínu

špetka mletého pepře

sůl

petrželka

 

Postup:

Omyté brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Prochladlé oloupeme a nakrájíme na plátky silné cca půl centimetru. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a na oleji a 1 lžíci másla ji necháme zesklovatět. Pak přidáme plátky brambor, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a drceným kmínem, promícháme a chvíli restujeme. Když plátky brambor zlátnou, přendáme je do zapékací misky, předem vymazané zbylým máslem. Pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a trochu soli. Zapečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C do ztuhnutí vajec. Hotový pokrm má zlatavé zabarvení. Před podáváním posypeme petrželkou.

Takto upravené brambory podáváme především s dušeným špenátem nebo s dušenou zeleninou, s opečenou slaninou či se sterilovanou nebo čerstvou zeleninou. Bramborový koláč výborně chutná i studený.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

4 porce

 

Dokonalé spojení chuti brambor, másla, cibule a vajec se smetanou hraje v tomto pokrmu prim. Recept je velmi starý, pochází z první republiky. I když je starý, věřím, že až ho jednou zkusíte připravit, zajisté si najde místo ve vašem jídelníčku. U nás už ho našel.