Bramborový guláš
Suroviny:
8 středně velkých brambor
50 g slaniny
2 lžíce másla
1 cibule
6 kuliček nového koření
6 kuliček celého pepře
1 bobkový list
1 snítka tymiánu
200 ml smetany
2 lžíce hladké mouky
sůl
Postup:
V kastrole rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu a cibuli a krátce orestujeme. Přidáme na poloviny nebo čtvrtiny nakrájené oloupané syrové brambory, osolíme, přidáme všechno koření, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Poté odstraníme koření a pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku a chvíli povaříme.
Celková doba přípravy cca 40 minut
4 porce
Jednoduchý, chutný a levný pokrm, více omáčka než guláš, o kterém se dá říct, že chutná tak, jakoby se připravoval z hovězího masa nebo zvěřiny.
Slanina nesmí chybět, poněvadž v omáčce „tvrdí muziku“.