Bramboroví špačci s pikantní omáčkou
Suroviny:
750 g brambor
80 g proseté strouhanky
120 g hrubé mouky
2 žloutky
1 lžička prášku do pečiva
sůl
tvrdý sýr na posypání
1 lžíce oleje
Na omáčku:
1 větší cibule
1 lžíce oleje
2 stroužky česneku
200 g trvanlivého salámu
1 čerstvá paprika
2 lžíce rajčatového protlaku
120 g sterilovaných žampiónů
chilli podle chuti
petrželka
Postup:
Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout, pak je oloupeme, prolisujeme nebo nastrouháme. Přidáme strouhanku, mouku promíchanou s práškem do pečiva, žloutky, osolíme a vypracujeme měkké těsto. Rozdělíme ho na několik dílů. Z každého vyválíme váleček o průměru cca 1 ½ cm a nakrájíme na „špačky“, dílky, cca 2 cm dlouhé. Zaváříme je do vroucí vody. Jakmile vyplavou, což trvá několik málo minut, jsou uvařené. Necháme je na sítu okapat, vložíme je do mísy a pokapeme malým množstvím oleje, aby se neslepily. Uvařené špačky rozdělíme na talíře, posypeme nastrouhaným sýrem, polijeme omáčkou a posypeme petrželkou. Nezapomeneme na čerstvou nebo sterilovanou zeleninu.
Příprava omáčky: Nejprve na masovém strojku umeleme salám spolu s očištěnou paprikou. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme utřený česnek, připravený salám s paprikou, chilli a chvilku podusíme. Na závěr ochutíme rajčatovým protlakem, vložíme nakrájené sterilované žampióny a krátce prohřejeme. Podle potřeby je možné podlít vodou a podle chuti třeba okyselit nebo přisladit.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
4 porce
Nenáročný recept, jak na přípravu, tak i finančně. Mohli bychom ho klidně nazvat „co dům dal“. Místo salámu můžeme totiž použít třeba zbylé pečené nebo vařené maso. Místo žampiónů mražené nebo předem namočené sušené houby. Ale uvedený recept je osvědčený a velmi chutný. Po vánočních hodech jistě přijde vhod jednoduché jídlo. Navíc, bramborové „špačky“ můžeme použít jako velmi jemnou a lehkou přílohu. Třeba jako noky nebo jako náhradu bramborových knedlíků.