Bramborové škubánky s mákem a klevelou

01.10.2021 19:34

Suroviny:

1 kg brambor

100 g polohrubé mouky

100 g hrubé mouky

sůl

Na posypání a polití:

100 g mletého máku

100 g moučkového cukru

70 g sádla nebo másla

Postup:

Oloupané, omyté, na větší kousky nakrájené brambory dáme vařit do mírně osolené vody. Jakmile jsou brambory měkké, odlijeme stranou asi polovinu vody, brambory zasypeme moukou a obrácenou vařečkou uděláme několik otvorů až po dno. Přiklopíme poklicí a necháme 7–10 minut propařit. Potom brambory rozšťoucháme a důkladně propracujeme s moukou. Je-li těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vody z brambor. Lžící, kterou máčíme v rozehřátém sádle nebo másle, vykrajujeme škubánky, klademe je na talíře a sypeme mletým mákem a cukrem, poléváme rozpáleným sádlem nebo máslem. Podáváme se švestkovou klevelou.

Celková doba přípravy: 1 hodina

6 porcí

 

Klevela ze švestek

Suroviny:

3 kg švestek

750 g cukru

150 ml vinného octa

1 lžička mleté skořice

5 hřebíčků

100 ml rumu

Postup:

Očištěné a vypeckované švestky nakrájíme na kousky. Promícháme je s cukrem a vinným octem a v chladu necháme 24 hodin stát. Pak je přendáme do nádoby, přidáme koření a prudce, za občasného míchání, vaříme cca 1 hodinu. Do hotové klevely vmícháme rum. Plníme do malých skleniček, které uzavřeme víčky. Sterilizujeme 20 minut při 90 °C.

 

 

 

Právě je sezóna švestek, připravme si pozapomenutý recept na klevelu. V receptu je uvedené poměrně velké množství rumu, ale podle toho, pro koho je klevela určena, tak ho přidáme přiměřeně.

Klevelou poléváme škubánky, trhanec či malé knedlíky z tvarohového nebo kynutého těsta, podáváme ji jako přílohu k masu, výborná je také jako marináda. Klevela a povidla nemohly dříve chybět v žádné rodině. Zkusme to nyní také my.

Nu a dnes si také osvěžíme také recept na obyčejné bramborové škubánky, jejichž příprava je pro někoho hotové peklo. Ale sami poznáte, že je to velmi snadné a výborné jídlo. Jen co těsto na ně „dostaneme do rukou.“