Bramborová tortilla po španělsku

05.11.2015 21:58

Suroviny:

4 středně velké brambory

3 různobarevné papriky

1 středně velká cibule

1 – 2 stroužky česneku

½ pórku

1 lžíce másla

100g uzeného masa nebo uzeniny

100g pikantní klobásy

3 vejce

100 ml sladké 12% smetany

mletý pepř

petrželka

sůl

 

Postup:

Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky 3-4 mm silné. Omytý pór, oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na kolečka, uzené maso nebo uzeninu na nudličky. Na másle orestujeme cibuli, přidáme plátky česneku a nakrájené brambory a pod poklicí chvilku podusíme. Poté přidáme uzené maso nebo uzeninu, případně ještě na špalíčky nakrájenou klobásu, očištěné, omyté a nakrájené papriky, připravený pórek, osolíme, opepříme a dusíme cca 5 minut. Potom pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozšlehali vejce, mírně osolíme a pod poklicí pečeme tak dlouho až vejce ztuhnou. Můžeme též zapékat v troubě, ale v tom případě bez poklice. Před podáváním rozdělíme na porce a posypeme nakrájenou petrželkou. Tortilla dobře chutná i studená.

 

Příloha: čerstvá nebo sterilovaná zelenina

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

2 porce

 

Na bramborovou tortillu existuje řada receptů. Některé používají větší množství tuku, jiné zase více vajec. Pravá španělská tortilla se připravuje tak, že se orestované, téměř měkké brambory ještě horké nasypou do vaječné směsi. Tím, že jsou vařící, rychle se na ně směs nalepí, zůstane na bramborech a nesteče na dno pánve. Mně se však osvědčil tento způsob přípravy, který jsem dnes prezentovala.

Tortillu můžeme upravit také na vegetariánský způsob, tím, že vynecháme uzeninu a do vaječné směsi můžeme přidat nastrouhaný sýr.  Kromě petrželky lze použít i jiné bylinky, například čerstvý tymián.