Bleskový králík či drůbeží maso
Suroviny:
400 g vykostěného králičího nebo drůbežího masa
1 velká cibule
2 lžíce sádla
1 - 2 lžíce vývaru na podlití
Na marinádu:
1 feferonka
1lžíce tekutého medu
1 lžíce sójové omáčky
1 limetka
mletý pepř
sůl
Postup:
Omyté a osušené maso nakrájíme na proužky a oloupanou cibuli na kolečka. U králičího masa doporučuji zadní běhy nebo hřbet, u drůbežího jsou nejlepší stehenní plátky.
V míse smícháme med, šťávu z 1 limetky, najemno nakrájenou feferonku, sójovou omáčku, sůl a pepř. Do marinády naložíme nakrájené maso, dobře promícháme a v chladu necháme několik hodin proležet.
V nádobě rozpálíme sádlo a připravené maso s cibulí zprudka osmahneme. Za stálého míchání restujeme tak dlouho, dokud maso není měkké. To trvá cca 5-7 minut. Podle potřeby můžeme podlít malým množstvím vývaru. Podáváme jako rychlý oběd či večeři.
Vhodnou přílohou jsou malé bramboráčky nebo brambory v různých úpravách.
Poznámka: Maso příliš nepodléváme, šťávu vysmahneme.
Přílohy: čerstvá zelenina
Celková doba přípravy cca 20 minut (bez doby potřebné k marinování)
Pro 2 - 3 osoby
Máme už krásné počasí, v kuchyni se nechce trávit moc času, vybíráme si proto raději pokrmy rychlé a nenáročné na přípravu. Králíka a drůbež nemusíme připravovat jen klasicky, je dobré vyzkoušet i jiné recepty. Tento dnešní splňuje již vyjmenovaná kritéria, tedy je rychlý, nenáročný, dokonce ani příliš nezatíží naši peněženku a určitě si všichni pochutnáme.