Biskupský chlebíček
Suroviny:
8 celých vajec
500 g krystalového cukru
500 g hladké mouky (může být i polohrubá mouka 1:1)
200 g čokolády na vaření
200 g ořechů
200 g sušeného ovoce
Tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Cukr a celá vejce vyšleháme do husté pěny. Potom postupně přidáváme mouku, na kousku nakrájenou čokoládu, nahrubo posekané ořechy a najemno nakrájené ovoce. Hmotu nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 1 hodinu při 160°C. Záleží na typu trouby. Mírně prochladlý chlebíček vyklopíme a necháme vystydnout. Studený zabalíme do alobalové fólie, kde vydrží velmi dlouho, několik týdnů i měsíců.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
2 ks biskupských chlebíčků
Většinou se biskupský chlebíček peče na Mikuláše. Ten byl biskup a proto tedy biskupský chlebíček. Já jsem se však dostala k velice starému receptu, který pochází z jednoho kláštera na Slovensku. Pekli ho mniši i pro biskupa a využili téměř všechny suroviny, které během roku vypěstovali. Tento moučník má velice dlouhou dobu trvanlivosti, neboť obsahuje velké množství cukru, který ho konzervuje a na druhé straně neobsahuje tuk, takže nežlukne. I když je později tvrdší, neztrácí na své chuti, naopak. Zabalený v alobalu vydrží velice dlouho, takže nás nepřekvapí žádná neočekávaná návštěva, pohoštění budeme mít neustále po ruce. Tento recept využijeme během celého roku.