Bílé pečivo jako od pekaře
Suroviny:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
50 ml oleje
2 lžičky soli
Na kvásek:
30 g droždí
5 polévkových lžic teplého mléka
1 lžička cukru
Na potření:
1 vejce
1 PL mléka
Na posypání:
hrubozrnná sůl, mák, sezamové nebo lněné semínko, kmín,…
Postup:
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, olej, vzešlé droždí a teplým mlékem zaděláme pružné nelepivé těsto. Na teplém místě ho necháme vykynout. Když těsto zdvojnásobí objem, přendáme ho na pracovní desku a rozdělíme ho na 10 – 12 stejných dílů. Z každého vytvoříme buď rohlíky, bulky, houstičky nebo jiné pletýnky. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě cca 20 minut kynout. Potom pečivo potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem, posypeme zvolenými semínky, kmínem či solí a ve vyhřáté troubě pečeme při 170°C dozlatova. Doba a teplota pečení je závislá na typu trouby.
Poznámka: hladkou pšeničnou mouku můžeme z části nahradit třeba moukou celozrnnou, pohankovou, kukuřičnou a podobně.
Celková doba přípravy cca 2 ½ hodiny
10 – 12 ks
Velký úspěch v této relaci o vaření měl recept na chléb, který jsme si tady nedávno připravili. Přišlo na něj hodně kladných ohlasů a také prosba, zda bych někdy neuvedla recept na bílé pečivo. Slíbila jsem a dneska slib plním. Toto pečivo je velmi dobré, ať už z něj připravíme rohlíky, housky nebo něco jiného. Olej, který se do těsta přidává, činí těsto vláčné a dost možná by pečivo vláčné vydrželo i několik dní. Ale nikdy jsme se o tom doma nepřesvědčili, protože zmizí dříve, než vychladne.