Bílé pečivo jako od pekaře

23.04.2021 08:47

Suroviny:

500 g hladké mouky

250 ml mléka

50 ml oleje

2 lžičky soli

Na kvásek:

30 g droždí

5 polévkových lžic teplého mléka

1 lžička cukru

Na potření:

1 vejce

1 PL mléka

Na posypání:

hrubozrnná sůl, mák, sezamové nebo lněné semínko, kmín,…

 

Postup:

Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, olej, vzešlé droždí a teplým mlékem zaděláme pružné nelepivé těsto. Na teplém místě ho necháme vykynout. Když těsto zdvojnásobí objem, přendáme ho na pracovní desku a rozdělíme ho na 10 – 12 stejných dílů. Z každého vytvoříme buď rohlíky, bulky, houstičky nebo jiné pletýnky. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě cca 20 minut kynout. Potom pečivo potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem, posypeme zvolenými semínky, kmínem či solí a ve vyhřáté troubě pečeme při 170°C dozlatova. Doba a teplota pečení je závislá na typu trouby.

Poznámka: hladkou pšeničnou mouku můžeme z části nahradit třeba moukou celozrnnou, pohankovou, kukuřičnou a podobně.

Celková doba přípravy cca 2 ½ hodiny

10 – 12 ks

 

Velký úspěch v této relaci o vaření měl recept na chléb, který jsme si tady nedávno připravili. Přišlo na něj hodně kladných ohlasů a také prosba, zda bych někdy neuvedla recept na bílé pečivo. Slíbila jsem a dneska slib plním. Toto pečivo je velmi dobré, ať už z něj připravíme rohlíky, housky nebo něco jiného. Olej, který se do těsta přidává, činí těsto vláčné a dost možná by pečivo vláčné vydrželo i několik dní. Ale nikdy jsme se o tom doma nepřesvědčili, protože zmizí dříve, než vychladne.