Beránek na česneku
Suroviny:
1 kg jehněčího masa (krk, hřbet, kýta)
100 g anglické slaniny
1 lžíce sádla
1 cibule
5 stroužků česneku
2 dl červeného vína
mletý pepř
sůl
Postup:
Očištěné a odblaněné maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme a převážeme provázkem, aby drželo tvar. V nádobě rozpálíme sádlo a zbylou slaninu nakrájenou na kostičky a maso ze všech stran opečeme. Poté ho vyjmeme a potřeme prolisovaným česnekem. Do vypečené šťávy přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme zpět maso, podlijeme vínem a dusíme téměř doměkka. Posledních 20 minut dopékáme v troubě, čímž docílíme zlatavého zabarvení. Z měkkého masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na porce.
Příloha: dušená zelenina, zejména špenát, vařené brambory
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
6–8 porcí
U takto upraveného masa i ten větší odpůrce skopového jistě změní názor.
Pro někoho nepříjemná chuť skopového není v této úpravě vůbec znát.
Beránek je jako obřadní pokrm známý už od středověku. Nikdo už ovšem nezjistí, zda se velikonočním beránkem rozumí dnešní sladké pečivo v mnoha variantách nebo skutečně pouze jehněčí maso.
Masové lahůdky se objevují o Velikonocích především na Boží hod velikonoční či na Červené pondělí.