Alsaská pizza
Suroviny:
Těsto:
200 g hladké mouky
5 lžic vody
100 g másla
sůl
nádivka:
500 g cibule
3 lžíce másla
250 ml smetany (šlehačky)
2 vejce
špetka muškátového oříšku
mletý pepř
120 g strouhaného sýra typu ementál
150 g slaniny
sůl
Postup:
Z mouky, soli, vody a másla vypracujeme těsto. Dobře prohnětené necháme v chladničce odpočinout. Mezi tím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenké lístky. Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou cibuli. Plech nebo pekáč vymastíme a vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme a přeneseme na plech. Několikrát ho propícháme vidličkou. Podušenou cibuli rozložíme na těsto, zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce, koření a sůl. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe plátky slaniny. Pečeme cca 45 minut při 200°C. Teplý koláč nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovými saláty.
Cibulový koláč je vhodný jako teplý předkrm nebo prima večeře.
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: cca 50 minut
1 ks