Alsaská pizza

05.03.2015 22:12

Suroviny:

 

Těsto:

200 g hladké mouky

5 lžic vody

100 g másla

sůl

 

nádivka:

500 g cibule

3 lžíce másla

250 ml smetany (šlehačky)

2 vejce

špetka muškátového oříšku

mletý pepř

120 g strouhaného sýra typu ementál

150 g slaniny

sůl

 

Postup:

Z mouky, soli, vody a másla vypracujeme těsto. Dobře prohnětené necháme v chladničce odpočinout. Mezi tím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenké lístky. Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou cibuli. Plech nebo pekáč vymastíme a vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme a přeneseme na plech. Několikrát ho propícháme vidličkou. Podušenou cibuli rozložíme na těsto, zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce, koření a sůl. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe plátky slaniny. Pečeme cca 45 minut při 200°C. Teplý koláč nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovými saláty.

Cibulový koláč je vhodný jako teplý předkrm nebo prima večeře.

 

Doba přípravy: 40 minut

Doba pečení: cca 50 minut

1 ks