Aida řezy

30.09.2016 20:18

Řezy Aida

Suroviny:

300 g másla

6 vajec

250 g moučkového cukru

40 g nastrouhané hořké čokolády

120 g pohankové mouky

1 kypřící prášek do pečiva

3 lžíce rumu

3 kelímky zakysané smetany

250 g marmelády

150 g čokolády na vaření

tuk a mouka na vymazání a vysypání pekáče

 

Postup:

Změklé máslo šleháme spolu s cukrem a žloutky tak dlouho, až hmota nabude a zesvětlá. Pak přidáme nastrouhanou čokoládu, mouku, promíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme pevný sníh z bílků. Hmotu rovnoměrně rozestřeme na plech s vyšším okrajem, který jsme předtím vymastili a vysypali hrubou moukou. Ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 35 – 40 minut při 180°C. Vychladlý korpus zvlhčíme rumem a potřeme marmeládou. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni, a když vychladne, tak ji cca ¾ vmícháme do smetany. Tímto smetanovým krémem potřeme celou plochu moučníku. Po krátkém odpočinutí, kdy krém alespoň trochu ztuhne, postříkáme povrch zbylou čokoládou. Po ztuhnutí krájíme na řezy a podáváme vychlazené.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

 

Jestli Vám v tomto receptu chybí zmínka o Verdiho opeře Aida, uvedu název tohoto moučníku na pravou míru. Tyto řezy nemají se známou a krásnou operou nic společného. Recept totiž pochází ze Slovinska, kde je konzumace pohanky velmi hojná a ve všech možných variacích. Jak slaných, tak sladkých. Slovinský název pohanky je ajda, lépe řečeno ajdova kaša.  Odtud tedy název těchto řezů. Moučník z pohankové mouky mě velmi chutnal a jeho příprava je celkem jednoduchá, navíc patří pohanka mezi opravdu zdravé potraviny. Proto tento recept uvádím v naší rubrice a všem přeji dobrou chuť.