Zeleninové ragú - Řecko

05.08.2016 07:39

Suroviny:

250 g lilku

250 g čerstvých fazolek

250 g tykviček

250 g brambor

250 g rajčat

2 větší cibule

2 zelené papriky

½ lžičky cukru

3 lžíce olivového oleje

vývar

petrželka

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Všechnu zeleninu dobře omyjeme, brambory a cibuli oloupeme, z paprik odstraníme stopky a zrníčka.

Fazolky překrojíme na polovinu, brambory a tykvičky nakrájíme na kostičky cca 2 x 2 cm, cibuli a rajčata na kolečka a papriky na nudličky. Vše střídavě naskládáme do zapékací misky nebo pekáče, zalijeme šálkem vývaru, mírně osladíme, osolíme a opepříme, posypeme najemno nakrájenou petrželkou, pokapeme olivovým olejem a ve středně vyhřáté troubě pečeme při cca 150 °C asi 1- 1 ½ hodiny. Podáváme s bílým pečivem.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

6 porcí

 

Řecká kuchyně se sice geograficky řadí mezi středozemní kuchyni, ale je výrazně ovlivněna kuchyní tureckou. Je však mnohem lehčí, má jiskru a oplývá hodně rybami, zeleninou, olivovým olejem, bylinkami a příjemným vínem. Pokrmy této kuchyně bývají aromatické, díky použitým bylinkám.  K nejvíce používaným patří dobromysl, tymián, rozmarýn, kopr, bazalka a petrželová nať.

Řecká kuchyně je lehce stravitelná a využívá čerstvé suroviny. Dá se říct, že ji můžeme pokládat jako prevenci proti cukrovce, ale i proti infarktu myokardu.