Závin z těsta kynutého pod vodou - prvorepublikový recept
Suroviny:
300 g polohrubé mouky
20 g droždí
2 KL cukru
100 g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce
trochu mléka
sůl
rozehřáté máslo na potření
na náplň jablka, mletá skořice, rozinky, ořechy, cukr podle potřeby
na posypání moučkový nebo vanilkový cukr
Postup:
Droždí rozdrobíme do mísy, posypeme cukrem a vařečkou třeme, dokud se droždí nerozpustí. Pak přidáme několik lžic vlažného mléka, mouku, rozpuštěný vlahý tuk, vejce, sůl a vypracujeme tuhé těsto. Z hotového těsta vytvoříme bochánek, který vložíme do studené vody a necháme cca půl hodiny kynout. Vody dáme tolik, aby bylo těsto celé potopené. Jakmile vyplave nahoru, vyndáme ho a osušíme, stačí papírovou utěrkou. Bochánek rozdělíme na dva nebo tři stejné díly. Z každého vyválíme plát o síle cca 3 – 4 mm, střed poklademe oloupanými, nastrouhanými jablky, podle chuti event. posypeme cukrem, mletou skořicí, poházíme rozinkami a jádry ořechů. Těsto zavineme a hotové záviny přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 160°C do zlatavého zabarvení. Během pečení záviny potíráme rozehřátým máslem. Upečené necháme vychladnout, pak je nakrájíme a posypeme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
2 – 3 záviny
Oblíbený prvorepublikový recept na závin neboli štrúdl. O štrúdlech bychom si mohli povídat hodně dlouho, existuje nepřeberné množství receptů a také historie štrúdlu je velmi zajímavá. Ale ten, o kterém je dnes řeč, se připravuje z těsta kynutého pod vodou. V současnosti nepříliš známý recept, ale ve své době velmi oblíbený. Jde o těsto, ze kterého se připravovalo mnoho, jednak sladkých zákusků či drobného pečiva, například jsou známé podvodnice, ale daly se z něho připravit i záviny slané nebo tyčinky k pivu či vínu. Toho využití je mnoho.
Tento recept jsem podědila po své paní tchyni, která byla vynikající kuchařkou