Závin z těsta kynutého pod vodou - prvorepublikový recept

04.11.2022 09:09

Suroviny:

300 g polohrubé mouky

20 g droždí

2 KL cukru

100 g másla nebo rostlinného tuku

1 vejce

trochu mléka

sůl

rozehřáté máslo na potření

na náplň jablka, mletá skořice, rozinky, ořechy, cukr podle potřeby

na posypání moučkový nebo vanilkový cukr

 

Postup:

Droždí rozdrobíme do mísy, posypeme cukrem a vařečkou třeme, dokud se droždí nerozpustí. Pak přidáme několik lžic vlažného mléka, mouku, rozpuštěný vlahý tuk, vejce, sůl a vypracujeme tuhé těsto. Z hotového těsta vytvoříme bochánek, který vložíme do studené vody a necháme cca půl hodiny kynout. Vody dáme tolik, aby bylo těsto celé potopené. Jakmile vyplave nahoru, vyndáme ho a osušíme, stačí papírovou utěrkou. Bochánek rozdělíme na dva nebo tři stejné díly. Z každého vyválíme plát o síle cca 3 – 4 mm, střed poklademe oloupanými, nastrouhanými jablky, podle chuti event. posypeme cukrem, mletou skořicí, poházíme rozinkami a jádry ořechů. Těsto zavineme a hotové záviny přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 160°C do zlatavého zabarvení. Během pečení záviny potíráme rozehřátým máslem. Upečené necháme vychladnout, pak je nakrájíme a posypeme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

2 – 3 záviny

 

Oblíbený prvorepublikový recept na závin neboli štrúdl. O štrúdlech bychom si mohli povídat hodně dlouho, existuje nepřeberné množství receptů a také historie štrúdlu je velmi zajímavá. Ale ten, o kterém je dnes řeč, se připravuje z těsta kynutého pod vodou. V současnosti nepříliš známý recept, ale ve své době velmi oblíbený. Jde o těsto, ze kterého se připravovalo mnoho, jednak sladkých zákusků či drobného pečiva, například jsou známé podvodnice, ale daly se z něho připravit i záviny slané nebo tyčinky k pivu či vínu. Toho využití je mnoho.

Tento recept jsem podědila po své paní tchyni, která byla vynikající kuchařkou