Zapečená kapustička

19.01.2018 16:29

Suroviny:

500 g růžičkové kapusty

300 ml mléka

3 vejce

3 lžíce hladké mouky

100 g strouhaného sýra

mletý pepř

sůl

máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče

 

Postup:

Očištěné kapustičky uvaříme v osolené vodě doměkka, ale dáme pozor, abychom je nepřevařili. Z uvařených slijeme vodu a rovnoměrně je naskládáme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy. Zalijeme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, mouku, pepř, sůl a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v dobře předehřáté troubě při 180 °C do zlatavého zabarvení.

 

Příloha: brambory v různých úpravách, nejlépe šťouchané, dále čerstvá nebo nakládaná zelenina

 

Celková doba přípravy: 50 minut

4 porce

 

Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, sodík, síru a železo.

Kuchyňská úpravy kapusty je rozmanitá Lze ji vařit, smažit, péct, vařit v páře, zapékat, ale syrová se však nejí.

Dnešní recept je poměrně dost starý, trochu vylepšený sýrem. Komu by chybělo maso, lze ho přidat ke kapustě, zejména maso uzené by byla velmi dobrá volba.