Zadělávané jemné maso

18.11.2022 09:01

Suroviny:

600 g jemného masa (telecí nebo vepřová plec, kuřecí, králičí nebo krůtí)

1 mrkev

1 petržel

¼ menšího celeru

50 g másla

50 g máslové jíšky

vývar

100 ml sladké smetany

petrželka

sůl

Na obložení:

nakládané houby, nejlépe hříbky, různé druhy dušené zeleniny

 

Postup:

Maso nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm, očištěnou zeleninu na plátky nebo kostičky. V rozpáleném másle orestujeme zeleninu, přidáme nakrájené osolené maso a dusíme. Občas zamícháme a podle potřeby přiléváme vývar. Když je maso měkké, dolijeme vývar na požadované množství omáčky, zahustíme máslovou jíškou a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme smetanu a nakrájenou petrželku. Podáváme obložené nakládanými hříbky a dušenou zeleninou.

 

Příloha: dušená rýže

 

Celková doba přípravy: 1 ½ hodiny

4–6 porcí

 

V tomto pokrmu, který pochází z měšťanské kuchyně, vynikne chuť jemného masa, která není potlačena žádným výrazným kořením. Zadělávané pokrmy jsou poslední dobou neprávem opomíjené, k naší škodě, protože jde o velmi lahodné a vcelku lehce proveditelné a rychlé pokrmy. Dobrý úspěch zaručí poctivá máslová jíška, její dostatečné provaření a samozřejmě kvalitní maso, kterého není potřeba velké množství.

Rada na závěr: V případě, že by se v omáčce vytvořily hrudky, můžeme ji přecedit.