Zadělávané jemné maso
Suroviny:
600 g jemného masa (telecí nebo vepřová plec, kuřecí, králičí nebo krůtí)
1 mrkev
1 petržel
¼ menšího celeru
50 g másla
50 g máslové jíšky
vývar
100 ml sladké smetany
petrželka
sůl
Na obložení:
nakládané houby, nejlépe hříbky, různé druhy dušené zeleniny
Postup:
Maso nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm, očištěnou zeleninu na plátky nebo kostičky. V rozpáleném másle orestujeme zeleninu, přidáme nakrájené osolené maso a dusíme. Občas zamícháme a podle potřeby přiléváme vývar. Když je maso měkké, dolijeme vývar na požadované množství omáčky, zahustíme máslovou jíškou a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme smetanu a nakrájenou petrželku. Podáváme obložené nakládanými hříbky a dušenou zeleninou.
Příloha: dušená rýže
Celková doba přípravy: 1 ½ hodiny
4–6 porcí
V tomto pokrmu, který pochází z měšťanské kuchyně, vynikne chuť jemného masa, která není potlačena žádným výrazným kořením. Zadělávané pokrmy jsou poslední dobou neprávem opomíjené, k naší škodě, protože jde o velmi lahodné a vcelku lehce proveditelné a rychlé pokrmy. Dobrý úspěch zaručí poctivá máslová jíška, její dostatečné provaření a samozřejmě kvalitní maso, kterého není potřeba velké množství.
Rada na závěr: V případě, že by se v omáčce vytvořily hrudky, můžeme ji přecedit.