Zadělávaná kapusta

09.06.2023 09:21

 

Suroviny:

1 středně velká kapusta (cca 1 kg)

½ l vývaru

1 cibule

70 g másla

50 g hladké mouky

mletý pepř

česnek, majoránka

sůl

 

Postup:

Kapustu nejprve uvaříme do měkka a prochladlou nakrájíme na drobné nudličky. Na másle zpěníme cibuli, když zrůžoví, přidáme mouku a připravíme nepříliš tmavou cibulovou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme studeným vývarem. Ochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou a okapanou kapustu a ještě chvíli povaříme.

 

Příloha: vařené brambory

 

celková doba přípravy 1 hodina

4 – 6 porcí

 

Kásná zelenina, kterou vidím v obchodě nebo na trhu, mě nikdy nenechá v klidu. Tentokrát to byla čerstvá kapusta, krásná a svěží. Neodolala jsem, koupila jsem ji

a hned jsem věděla, co s ní provedu. Ten dnešní kapustový recept je velmi starý a s mnoha obměnami se podle něho dá upravit i jiná zelenina. To potom stačí jen vynechat nebo použít jiné koření než je uvedeno. Zadělávaná zelenina byla velmi častým a oblíbeným pokrmem. O tom, jak velký přínos má zelenina pro naše zdraví, není pochybností.

Zadělávanou kapustu kterou si dnes připravíme, můžeme podávat jako samostatný pokrm s bramborem k vařeným nebo pečeným masům.