Vepřové řízky s jablky a květákovým pyré

07.10.2016 23:07

Vepřové řízky s jablky a květákovým pyré

 

Suroviny:

4 vepřové řízky po cca 150 g

2 lžíce oleje

1 cibule

1 lžička sladké mleté papriky

1 lžíce hořčice

½ lžičky kmínu, mletý pepř

1 větší květák

200 ml mléka

30 g másla

petrželka, jablka, sůl

 

Postup:

Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a potřeme hořčicí. Poklademe plátky oloupané cibule, posypeme najemno nakrájenou petrželkou, kmínem a pokapeme olejem. Necháme je chvilku odležet a potom je dozlatova opečeme na pánvi.

Květák rozkrájíme na menší kousky, a uvaříme do měkka ve slané vodě, do které jsme přidali mléko. Uvařený květák přendáme do druhé nádoby, přidáme kousek másla a trochu tekutiny, ve které se vařil. Osolíme a ponorným mixérem vymícháme lehké pyré.

Jablka oloupeme a nakrájíme na osminky. Opékáme je na másle, až změknou

 a zkaramelizují. Na talíře naservírujeme květákové pyré, na pyré položíme opečené maso a obložíme zkaramelizovanými jablky.

 

Celková doba příprav cca 1 hodina

4 porce

 

Po konzumaci tohoto pokrmu ohodnotíme harmonii chuti. Mírně pikantní maso s nakyslým zkaramelizovaným jablkem a nevšední pyré. V době, kdy je květáku na pultech dostatek, a střídáme stále dokola květák na mozeček, smažený nebo květákové placičky, se tento recept velmi hodí.

Květák je totiž velmi zdravá zelenina a tak se o jeho chuť a zdravé účinky neochuzujme.