Tvarohový nákyp s višňovým nebo jiným oblíbeným kompotem

12.01.2024 09:14

Suroviny:

720 ml vybraného kompotu (větší sklenice)

3 vejce

400 g měkkého tvarohu

4 polévkové lžíce pískového cukru

120 g chlebíčkové veky nebo 3 housky nebo rohlíky

100 ml mléka

špetka soli

 

Postup:

Nejprve nakrájíme pečivo na drobné kostičky a přelijeme je mlékem. Promícháme a necháme chvilku stát, aby se mléko vsáklo. Kompotové ovoce necháme na sítu okapat. Troubu zapneme na 200°C a necháme ji rozehřát. U horkovzdušné stačí 160°C. Tvaroh utřeme se žloutky a cukrem, přidáme nasáklé rohlíky, okapané ovoce a promícháme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterých jsme před šleháním dali špetku soli. Touto směsí naplníme máslem vymazaný a strouhankou nebo hrubou moukou vysypaný pekáč nebo zapékací mísu. Vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Upečený a mírně prochladlý nákyp nakrájíme na porce. Před podáváním můžeme pocukrovat.

Tenhle výborný pokrm je málo kalorický, přitom výživný, jednoduchý, rychlý. Chutná teplý i studený, podávat ho můžeme jako samostatný pokrm, doplněný vhodnou sytější polévkou, např. bramborovou, gulášovou, hrachovou,…. Nebo poslouží jako lehký moučník.

 

4 porce

Celková doba přípravy cca 1 hodinu

 

Měla bych vysvětlit, proč jsem minulou relaci řekla, že dnešní recept bude „nářez“. Před mnoha léty jsme psala dětskou kuchařku a s dětmi jsem fyzicky spolupracovala. Legrace jsme si společně užili až až. V našem týmu dětských kuchtíků jsme měli povedeného klučinu, který vše vtipně komentoval. Když se dozvěděl, co ten den budeme vařit, obracel oči vzhůru a dělal směšné grimasy. „No jo, zase nějaká žemlovka“. Evidentně nebyl nadšený tím, co se má připravovat. Když byl pokrm hotový a každý dostal na talíř svoji porci, tenhle klučík to okomentoval slovy: „Teda, teto, to je dobrota, to je tedy nářez.“ No a tak jsme tomuto nákypu říkali někdy tvarohový „nářez.“ Pro dnešní relaci jsem tento recept vybrala z toho důvodu, že v něm dobře upotřebíme třeba zbylou chlebíčkovou veku či rohlíky, co nám zbyly po svátcích a také proto, že jde o pokrm ve své podstatě jednoduchý, dietnější, celkem rychlý a tak trochu jiný.