Švédský dort po česku

29.03.2024 09:09

Suroviny:

Na těsto:

200 g mletých neloupaných mandlí

150 g krupicového cukru

5 bílků

1 polévková lžíce kukuřičného škrobu

1 lžička vinného octa

Na krém:

50 g krystalového cukru

1 lžička másla

200 ml smetany ke šlehání

70 – 100 g moučkového cukru (podle chuti)

5 žloutků

200 g změklého másla

Na ozdobu:

opražené mandlové lupínky, 50 g griliáše

 

Postup:

Nejprve si připravíme 2 pečící papíry. Na každý tužkou nakreslíme (podle poklice) kruh o průměru 24 cm a vyložíme jimi plechy na pečení. Plochu kruhu pomastíme sádlem nebo olejem. Bílky ušleháme s vinným octem do polotuha a za stálého šlehání přidáváme cukru. Do husté bílkové hmoty ručně vmícháme mleté mandle, do kterých jsme promíchali kukuřičný škrob. Hmotu rozdělíme na dvě stejné části a každou rozestřeme na naznačené kruhy na pečícím papíru. Při 170°C pečeme zhruba 20 minut, povrch je krásně růžový. Než se placky upečou, připravíme krém. Do nádoby se silným dnem navážíme cukru a pomalu ho bez míchání zahříváme, až se rozpustí na světlý karamel, tzn., že získá medovou barvu. Potom stáhneme z tepelného zdroje, ihned vmícháme máslo a zalijeme smetanou ke šlehání. Mícháme, dokud se karamel nerozpustí. Můžeme event. i přihřát. Polovinu moučkového cukru utřeme do pěny se žloutky, přidáme vše do karamelové hmoty a pomalu zahříváme na cca max. 80°C. Nevaříme, žloutky by se srazily! Hmotu, která získala konzistenci pudinku přes síto nalijeme do misky a pod potravinářskou fólií necháme vychladnout. Druhou polovinu cukru utřeme s máslem a postupně zašleháme studenou karamelovo - žloutkovou hmotu. Z obou korpusů odstraníme pečící papír a podle potřeby je ostrým nožem ořízneme do dokonalého tvaru kruhu. Na spodní korpus rozestřeme cca 1/3 připraveného vychlazeného krému a posypeme částí griliáše. Na něj položíme druhý korpus, který potřeme krémem jak na povrchu, tak ze stran. Po obvodu posypeme do růžova opraženými mandlovými lupínky a střed dortu ozdobíme zbylým griliášem. Vychladíme a podáváme po cca 2 hodinách, aby se dort dobře uležel. Ještě lepší je, když dort připravíme den předem.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny

1 ks

 

Dnešní pečení je opravdu pro slavnostní příležitosti. Pro jeho přípravu jsem se inspirovala v Ikee, kde se podobný dort pod názvem dort pro krále Oscara II., prodává. Návod na tuto vskutku báječnou lahůdku je dost náročný, alespoň to na první pohled vypadá, ale není to pravda. Někdy zdání klame. Kdo by si však chtěl ušetřit a zrychlit přípravu tohoto dortu, může místo doma připraveného karamelu použít karamelové kondenzované mléko, jen si upraví dávku cukru do krému nebo ho vynechá. Pozor, kondenzované mléko je hodně sladké. Ještě se zastavím u griliáše. Ten lze koupit, lze si ho doma připravit a není úplně nutné ho použít. Ale je tam výborný. Závěrem bych podotkla, že dnešní recept je trochu náročnější, ale stojí za to si ho připravit. U nás v rodině mě za tenhle dezert pochválili a řekli, že dort pro Oscara je na Oscara!