Sváteční pečivo s marcipánem

22.03.2024 09:42

Suroviny:

320 g hladké mouky

175 g změklého másla

150 g moučkového cukru

4 vejce

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

100 g mandlového marcipánu

50 g blanšírovaných mandlí (najemno nakrájených)

50 g rozinek

50 g nakrájené kandované pomerančové kůry

2 kávové lžičky koření „sladké pečení“ (nemusí být)

cca 3 polévkové lžíce mléka

 

podle chuti a uvážení drobné ozdoby, vhodné k jistým příležitostem, polevy, marmeláda apod.

 

Postup:

Máslo utřeme s moučkovým i vanilkovým cukrem, rozdrobíme nebo nastrouháme k němu marcipán a vše vyšleháme. Pak postupně přidáme vejce, pomalu jedno po druhém. Vmícháme mouku, promíchanou s práškem do pečiva, připravené mandle, kandovanou pomerančovou kůru, rozinky a sladké koření. Vše promícháme a podle potřeby naředíme mlékem. Formy dobře vymastíme sádlem a vysypeme hrubou moukou, použijeme -li jen papírové či silikonové košíčky, mastit je nemusíme.

Drobné pečivo pečeme při cca 170°C cca 20 – 25 minut, pečivo ve formě déle, záleží na velikosti a tvaru formy. O propečení je dobré se přesvědčit vpíchnutím špejle. Zůstane -li po vtáhnutí z pečiva suchá, máme pečeno.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

množství : cca 15 – 20 ks mufínků nebo jeden středně velký beránek či vhodná forma na pečení

 

Na dnešní den jsem vybrala recept pro sváteční pečení. Máme před Velikonocemi tak se bude hodit, můžeme jím ozvláštnit sváteční stůl. Navíc jde o pečivo, které vydrží vláčné několik dní. Záměrně píšu pečivo a žádný konkrétní tvar. Jaký si kdo vybere, záleží na každém, na příležitosti a pro koho budeme tuto dobrotu připravovat. Těsto se hodí na pečení ve formách, třeba ve formě na beránka nebo nostalgicky ve staré formě po babičce, což je můj případ. Děti mají rády mufínky, tak je z tohoto těsta můžeme připravit a vesele je ozdobit. Při této činnosti děti rády pomohou.

Malá poznámka: marcipán lze bez problémů zakoupit v mnoha prodejnách, je měkký a dobře se s ním pracuje.