Starodávná“ pucíkatá“ polévka

16.02.2018 08:00

Suroviny:

1 hrst sušených hřibovitých hub

1 mrkev

1/8 celeru

2 snítky dobromysly

2 – 3 lžíce světlé máslové jíšky

100 ml sladké smetany

sůl

Na „pucíky“:

1 vejce

1 lžíce studené vody

hladká mouka

 

Postup:

Houby nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a necháme asi ½ hodiny nabobtnat. Potom přilijeme vodu na celkový objem 1 ½ litru a vaříme cca 20 minut. Pak přidáme najemno nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu a dobromysl, osolíme a vaříme dalších 5 minut. Mezi tím v misce rozšleháme vidličkou vejce s vodou a postupně přisypáváme mouku, až vznikne nepříliš husté těstíčko, o něco málo hustější, než těsto na lívance. Přes cedník na noky nalijeme těstíčko do vroucí polévky. Když „pucíky“ vyplavou na povrch, polévku zahustíme jíškou a krátce povaříme.  Na samý závěr zalijeme smetanou, která polévku zjemní. Přivedeme k varu a dále již nevaříme. Před podáváním odstraníme vyvařenou dobromysl.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodiny (včetně doby potřebné k nabobtnání hub)

6 porcí

 

Polévky zavařujeme různými vložkami. Nudlemi, knedlíčky různých druhů, krupičkou, svítky nebo třeba kapáním. U nás se kapání, které se připravovalo z hladké mouky a tím bylo hutnější, říkalo libozvučně pucíky.  Tato polévka je mojí vzpomínkou na dětství. Je to rychlá polévka, navíc velmi chutná, která dovede pohladit. Nejen do žaludku, ale také u srdce právě těmi vzpomínkami. Věřím, že si najde místo v jídelníčku i v dnešní době. Vždyť polévka je grunt!