Srnčí na víně se zeleninovým pyré
Suroviny:
650 g srnčího masa z plece
3 lžíce oleje, 50 g másla
1 cibule
2 PL houbového koření (umleté nebo rozdrcené sušené houby)
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžička mleté pálivé papriky
2 – 3 rozdrcené jalovčinky
250 ml suchého červeného vína, vývar
mletý pepř, sůl
Na zeleninové pyré:
½ středně velkého pórku
¼ celeru
1 – 2 mrkve
1 kořen petržele nebo pastináku
2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 KL sušeného, sůl, mletý pepř
Postup:
Očištěné odblaněné maso nakrájíme na větší kostky, smícháme s olejem a necháme v chladu několik hodin proležet. V kastrole rozpálíme máslo a připravené maso ze všech stan opečeme. Pak přidáme nakrájenou cibuli, osolíme, přidáme všechno koření, promícháme, podlijeme červeným vínem a pomalu dusíme. Během dušení mícháme a podle potřeby podléváme vývarem. Pokrm nezahušťujeme, pouze vysmahneme šťávu.
Příloha: brambory v různých úpravách a zeleninové pyré
Příprava zeleninového pyré:
Všechnu očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, přidáme tymián, mírně podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme. Měkkou zeleninu nakonec rozmixujeme.
Celková doba přípravy: 1 hodina + doba potřebná k proležení masa
4 porce
Srnčí maso je dietní, lehce stravitelné a obsahuje velké množství minerálních látek, především draslíku a železa. Má svoji osobitou chuť a vůni. Myslím, že je vhodné alespoň jednou za čas si pochoutku z tohoto masa, nebo jiné zvěřiny, dopřát. Jedna informace pro ty, kteří si hlídají množství tuku v jídle: toto maso obsahuje tuku jen minimum.