Srnčí na víně se zeleninovým pyré

02.12.2022 09:02

Suroviny:

650 g srnčího masa z plece

3 lžíce oleje, 50 g másla

1 cibule

2 PL houbového koření (umleté nebo rozdrcené sušené houby)

1 lžíce mleté sladké papriky

1 lžička mleté pálivé papriky

2 – 3 rozdrcené jalovčinky

250 ml suchého červeného vína, vývar

mletý pepř, sůl

Na zeleninové pyré:

½  středně velkého pórku

¼ celeru

1 – 2 mrkve

1 kořen petržele nebo pastináku

2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 KL sušeného, sůl, mletý pepř

Postup:

Očištěné odblaněné maso nakrájíme na větší kostky, smícháme s olejem a necháme v chladu několik hodin proležet. V kastrole rozpálíme máslo a připravené maso ze všech stan opečeme. Pak přidáme nakrájenou cibuli, osolíme, přidáme všechno koření, promícháme, podlijeme červeným vínem a pomalu dusíme. Během dušení mícháme a podle potřeby podléváme vývarem. Pokrm nezahušťujeme, pouze vysmahneme šťávu.

Příloha: brambory v různých úpravách a zeleninové pyré

Příprava zeleninového pyré:

Všechnu očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, přidáme tymián, mírně podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme. Měkkou zeleninu nakonec rozmixujeme.

Celková doba přípravy: 1 hodina + doba potřebná k proležení masa

4 porce

Srnčí maso je dietní, lehce stravitelné a obsahuje velké množství minerálních látek, především draslíku a železa. Má svoji osobitou chuť a vůni. Myslím, že je vhodné alespoň jednou za čas si pochoutku z tohoto masa, nebo jiné zvěřiny, dopřát. Jedna informace pro ty, kteří si hlídají množství tuku v jídle: toto maso obsahuje tuku jen minimum.