Špačci z kastrolu

08.03.2024 09:15

Suroviny:

600 g vepřové kýty nebo karé

100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny

event. sterilovaná paprika (není nutná)

1 velká cibule

oblíbená bylinková kořenící směs (bylinkové máslo, jarní bylinky, gurmán,....)

mletý kmín, mletý pepř, mletá sladká paprika, sůl

sádlo nebo olej na opékání

 

brambory

 

Postup:

 

Maso nakrájíme na malé plátky o hmotnosti cca 50 g. Naklepeme je, z obou stran osolíme a mírně opepříme. Na každý plátek položíme cca 1/6 syrového bramboru, obaleného ve zvoleném koření, dále přidáme hranolek nebo plátek uzeného bůčku nebo slaniny a podle uvážení kousek sterilované papriky. Pečlivě zabalíme a spíchneme párátkem.

V rozpáleném tuku opečeme ze všech stran. Potom zmírníme teplotu, podlijeme malým množstvím vařící vody a dusíme tak dlouho, až je maso poloměkké. Poté závitky vyjmeme, do výpeku dáme na plátky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou zbylou slaninu nebo uzené maso a zasmahneme. Do směsi přidáme oloupané, na menší kostky nakrájené syrové brambory, trochu mletého kmínu a sladké mleté papriky, osolíme, promícháme a na tuto směs položíme opečené závitky. Podlijeme vývarem nebo vodou a dodusíme doměkka.

Podáváme s čerstvou nebo nakládanou či podušenou zeleninou nebo s kompoty.

 

Celková doby přípravy cca 1 ½ hodiny

6 porcí

 

Pro dnešní relaci jsem vybrala rychlý a celkem nenáročný recept, který se hodí jak pro dny všední, tak i pro dny sváteční. Možná přijde leckomu vhod i pro nadcházející Velikonoce. Třeba tyto „špačky“ připraví některý muž své ženě k dnešnímu MDŽ.

Možná si řeknete, proč jsem tento pokrm nazvala zrovna špačky? To proto, že jsou závitky maličké a připomínají „špačky“ vypsaných tužek. Nebo maličké ptáčky|? To je na každém, jakou kdo má představu. Faktem zůstává, že jde o moc dobré jídlo. Brambory nasáklé šťávou z výpeku a kořením, jsou toho důkazem.