Škvarkové placky
Suroviny:
500 g hladké mouky
250 - 300 g škvarků
1 polévková lžíce sádla
2 vejce
300 ml mléka
20 g droždí
1 kávová lžička cukru
mletý pepř
sůl
kmín nebo mák na posypání
bílek nebo trochu mléka na potření
Postup:
Z několika lžic teplého mléka, trochy mouky, cukru a droždí připravíme kvásek a na teplém místě ho necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vlahé sádlo, mletý pepř, sůl, mleté škvarky a zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme měkké pružné těsto. Povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Zkynuté těsto dáme na pomoučený vál, utvoříme z něj váleček, který nakrájíme na cca 20 stejných dílků. Z každého vytvoříme bochánek, který zploštíme do tvaru placky o tloušťce asi 0,5 cm. Placky přeneseme na lehce vymaštěný plech a necháme je asi 10 minut odpočinout. Potom je potřeme bílkem nebo mlékem a ostrým nožem nařežeme mělké mřížky po celé ploše placek. Posypeme je kmínem nebo mákem a necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Pečeme v předehřáté troubě při 170° C do růžového zabarvení.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
20 ks
Co se škvarky? Třaba škvarkové pomazánky, můžeme je přidat do bramborového báče či jiného bramborového těsta nebo je pomalu ujídat jako popkorn. Zkusme si dneska připravit škvarkové placky, ty se mohou hodit k stále ještě probíhajícímu masopustu. Můžeme je však podávat i jako pochoutku, zejména k pivu nebo vínu nebo jen tak. S horkým čajem je to výborná, ale vydatná zimní večeře.