Skopové ragú
Suroviny:
500 g skopového masa z plece nebo krku
1 cibule
2 lžíce sádla
1 stroužek česneku
1-2 lžíce rajčatového pyré (protlaku)
½ l kvalitního bílého vína
1 bobkový list
2 snítky čerstvého tymiánu
mletý pepř
sůl
50 g zelených oliv bez pecek
2 lžíce hladké mouky
Postup:
Nejprve dokonale očistíme maso, odblaníme a zbavíme přebytečného tuku. Nakrájené maso a cibuli osmažíme na sádle. Přidáme utřený česnek a zalijeme vínem tak, aby maso bylo potopeno. Na použitém víně velmi záleží, použijme kvalitní suché víno.
Přivedeme prudce k varu, přidáme rajčatové pyré nebo protlak, sůl, koření a pod pokličkou pomalu dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vínem a mícháme. Na závěr přidáme na kolečka nakrájené olivy. Skopové ragú podáváme na zahřátých talířích, které jsme předem vytřeli česnekem.
Vhodnou přílohou je pečivo.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
4 porce
Beránek je jako obřadní pokrm známý už od středověku. Nikdo už ovšem nezjistí, zda se velikonočním beránkem rozumí dnešní sladké pečivo v mnoha variantách nebo skutečně pouze jehněčí maso.
Masové lahůdky se objevují o Velikonocích především na Boží hod velikonoční či na Červené pondělí.
Dnes je však Velký pátek a to bychom ještě měli uzpůsobit jídelníček prostému bezmasému jídlu. Doporučuji třeba bramboračku, různé bramborové pokrmy, ale třeba i hrách, jáhly nebo sladké ovocné knedlíky.