Skopové ragú

14.04.2017 14:41

Suroviny:

500 g skopového masa z plece nebo krku

1 cibule

2 lžíce sádla

1 stroužek česneku

1-2 lžíce rajčatového pyré (protlaku)

½ l kvalitního bílého vína

1 bobkový list

2 snítky čerstvého tymiánu

mletý pepř

sůl

50 g zelených oliv bez pecek

2 lžíce hladké mouky

 

Postup:

Nejprve dokonale očistíme maso, odblaníme a zbavíme přebytečného tuku. Nakrájené maso a cibuli osmažíme na sádle. Přidáme utřený česnek a zalijeme vínem tak, aby maso bylo potopeno. Na použitém víně velmi záleží, použijme kvalitní suché víno.

Přivedeme prudce k varu, přidáme rajčatové pyré nebo protlak, sůl, koření a pod pokličkou pomalu dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vínem a mícháme. Na závěr přidáme na kolečka nakrájené olivy. Skopové ragú podáváme na zahřátých talířích, které jsme předem vytřeli česnekem.

Vhodnou přílohou je pečivo.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

4 porce

 

Beránek je jako obřadní pokrm známý už od středověku. Nikdo už ovšem nezjistí, zda se velikonočním beránkem rozumí dnešní sladké pečivo v mnoha variantách nebo skutečně pouze jehněčí maso.

Masové lahůdky se objevují o Velikonocích především na Boží hod velikonoční či na Červené pondělí.

 Dnes je však Velký pátek a to bychom ještě měli uzpůsobit jídelníček prostému bezmasému jídlu. Doporučuji třeba bramboračku, různé bramborové pokrmy, ale třeba i hrách, jáhly nebo sladké ovocné knedlíky.